Jövőre jobb lesz? — Simó Erzsébet

2009. december 17., csütörtök, Máról holnapra

Mióta Traian Băsescu megnyerte a választásokat, a felfüggesztett, többszörösen ideiglenes Boc-kabinet egyre derűlátóbb az ország gazdasági jövőjét illetően. Míg alig egy-másfél hónappal ezelőtt azon siránkozott mind a kormányfő, mind az államelnök, hogy még az is megeshet, nem lesz elég pénz decemberben, januárban a fizetések és nyugdíjak folyósítására, újabban már egyenesen optimista Emil Boc, s mondogatja is sűrűn: semmi gubanc, ha nem érkezik be az országnak ítélt hitel harmadik részlete, akkor sem lesz világvége.

Állítja, van annyi tartaléka, illetve jövedelemforrása Romániának, hogy eleget tud tenni kifizetési kötelezettségeinek. Igaz, bár közben jó egy hónapja a parlamentben törvényt alkottak e célból, a menesztett kabinet nem adta át a 2010-es állami költségvetési tervet a törvényhozásnak, rossz nyelvek szerint azért, mert ijesztőek annak sarokszámai.

Közben Bukarestbe érkezett mind a Nemzetközi Valutaalap, mind a Világbank tárgyalócsoportja, állítólag a kormánypalotában azon dolgoznak, hogy mihamarabb költségvetése legyen az országnak. Hét eleji nyilatkozataikat böngészve úgy tűnik fel, mégsem áll olyan rosszul az ország, miként október végén hallottuk épp tőlük... A költségvetési hiány az akkor előrevetített 7,8 százalékról 7,3-ra csökkent, s úgy látják, tartható az az elképzelés, miszerint jövő esztendőben e mutató ne haladja meg az 5,9 százalékot. Némi élénkülést tapasztaltak mind a hazai, mind a külföldi pénzintézetek, s azt jósolják, jövőben magához tér a gazdaság. Az idei hatalmas zuhanás után elképzelhető egy 0,5 százalékos növekedés is. Természetesen abban az esetben, ha a leendő kormány a hazai össztermék hét százalékát befektetésekre, gazdaságélénkítő tervek életbe ültetésére szánja, ha számottevően csökkenti az államháztartás kiadásait. Ha e két elvárásnak eleget tesznek, az állami költségvetés bevétele akár 8—10 milliárd új lejjel nőhetne, ami nem remélt esélyhez juttathatná jövőben a kormányt.

Azt ellenben senki nem tagadja, az ország jelenlegi helyzete nem rózsás, a hitelezők sem önzetlenül járnak-kelnek a fővárosban, nekik az eddig és ezután folyósítandó pénzeiket kell biztonságban tudniuk, s meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az új kormány is pontról pontra betartja a hitelszerződéseket, s amikor arra sor kerül, pontosan törleszti majd a hiteleket.

Jó hír, hogy jóslatuk szerint jövő év második felétől majd kifelé araszolunk a válságból.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2009-12-17: Közélet - x:

Cervantes: Don Quijote (Ma bemutató Kézdivásárhelyen) — Iochom István

Viola Gábor, Veres Előd, Lungu László Zsolt
A Kézdivásárhelyi Városi Színház legújabb produkcióját, a Don Quijote című kópéjátékot ma 19 órakor a Vigadóban mutatják be. Az előadás Csáki Csilla rendező átdolgozásában az eredeti kétkötetes Cervantes-regény hű adaptációja kíván lenni, mely egyaránt szól gyerekeknek és felnőtteknek.
2009-12-17: Közélet - x:

Temesvár, a romániai forradalom bölcsője — Sylvester Lajos

A forradalmi emlékév emlékhetének csúcsrendezvényére 2009. december 15-én Temesváron, a húsz évvel ezelőtti romániai forradalom bölcsőjében került sor két évtized posztkommunista története legmagasabb szintű országos és nemzetközi személyiségeinek részvételével. A Temesvári Emlékhét a Tőkés László mellé álló, majd a lelkészüket védelmező temesvári református közösség tagjai, valamint a hozzájuk felzárkózó románok, svábok, szerbek, többféle vallásfelekezethez tartozó személyek elindították a temesvári népfelkelést, a tulajdonképpeni forradalmat, amely a következő napokban, egy hét leforgása alatt az ország egészére átterjedve leszámolt a romániai kommunista diktatúrával.