Újabb rekord

2009. december 22., kedd, Magazin

A genfi nagy hadronütköztetővel újabb rekordot értek el: az atomi részecskék nyalábját minden eddiginél nagyobb sebességgel sikerült ütköztetni — jelentette be az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN. ,,A nagy hadronütköztető újraindítása utáni első szakaszra tervezett kísérleteket, a rendszer tesztelését és a műszerek kalibrálását sikerült elvégezni.

Láthatóvá vált, mi mindent kell előkészíteni ahhoz, hogy a rendszert hosszabb ideig és nagyobb energiaszinten lehessen működtetni" — mondta Rolf Heuer, a CERN főigazgatója. A legfrissebb rekord szerint a CERN részecskegyorsítójában két protonnyalábot 2,36 TeV-ra (teraelektronvoltra, ezermilliárd elektronvoltra) sikerült felgyorsítani, az előző rekordot 1,96 TeV-al november 30-án állították fel. A CERN végső soron ennél is nagyobb, 7,0 teraelektronvoltos energiaszintet akar elérni. Az újabb kísérleteket jövő februárban kezdik el az év végi szünet után. A hadronütköztető november 20-i újraindítása óta több mint egymillió részecskeütköztetést végeztek, ezeket most értékelik ki a tudósok szerte a világban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-12-22: Magazin - x:

Meghalt Brittany Murphy

Harminckét éves korában szívroham következtében meghalt Brittany Murphy amerikai filmszínésznő. A The Los Angeles Times úgy tudja, hogy a színésznő otthonában lett rosszul, kórházba szállították, de az orvosok már nem tudtak rajta segíteni.
2009-12-22: Magazin - x:

Nincs tömegsír

Nem találtak emberi maradványokat abban a feltételezett tömegsírban Spanyolországban, amelyről azt gondolták, hogy Federico García Lorca meggyilkolt költő végső nyughelye — jelentették be hivatalos spanyol források.