Nincs tömegsír

2009. december 22., kedd, Magazin

Nem találtak emberi maradványokat abban a feltételezett tömegsírban Spanyolországban, amelyről azt gondolták, hogy Federico García Lorca meggyilkolt költő végső nyughelye — jelentették be hivatalos spanyol források.

García Lorcát az 1936-tól három éven át tomboló spanyol polgárháború első napjaiban végezték ki, sírját Spanyolország déli részén, Granada közelében keresték. A szakértők azonban kéthavi ásatás után bejelentették: semmilyen emberi maradványra nem találtak. A munkálatok során nem találtak sem csontokra, sem pedig ruhafoszlányokra. Hasonlóképpen nem lelték nyomát lövöldözésnek sem — tájékoztatott Andalúzia tartomány igazságügyi minisztere. A hír azt jelenti, hogy a polgárháború egyik legnagyobb rejtélye — vagyis hogy hol van eltemetve az író — továbbra is megoldatlan maradt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-12-22: Magazin - x:

Újabb rekord

A genfi nagy hadronütköztetővel újabb rekordot értek el: az atomi részecskék nyalábját minden eddiginél nagyobb sebességgel sikerült ütköztetni — jelentette be az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN. ,,A nagy hadronütköztető újraindítása utáni első szakaszra tervezett kísérleteket, a rendszer tesztelését és a műszerek kalibrálását sikerült elvégezni.
2009-12-22: Múltidéző - x:

Háromszéki nekigyürkőzés — Sylvester Lajos

Sepsiszentgyörgy, 1989. december 22.
A népfelkelésbe átcsapó temesvári megmozdulás híre gyorsan átterjedt Sepsiszentgyörgyre is. Előbb az ipari negyed, majd az egész város megmozdult, és kivonult a központba.
Tizenöt és tíz évvel ezelőtt az 1989. decemberi események évfordulóin a körülmények többünket arra késztettek, hogy a közvélemény elé tárjuk a sokak által forradalomnak nevezett fordulat napjaiban és az ezt követő folyamatban vállalt szerepünket.