KitekintőKoppány Nemzeti Boltok

2009. december 22., kedd, Gazdakör

Koppány Nemzeti Boltok néven új élelmiszerlánc szerveződik Magyarországon. A nem olcsó kínálatban olyan ínyencségek szerepelnek, mint a bivalykolbász, szürkemarha-bélszín, de található még sokféle olyan magyar áru, amely nem jut el nagy kereskedelmi hálózatokba.

Egyelőre kevés élelmiszer-termelő próbálkozik saját kereskedelmi hálózat kiépítésével. Megyesi Zoltán, a Koppány Hús Hungaricum Kft. tulajdonosa, aki az ünnepek előtt a budapesti belvárosban nyitotta negyedik üzletét, a közelmúltban megelégelte a nagy élelmiszerláncokkal a huzakodást, és előbb Solymáron nyitotta meg a magyar nemzeti eledelek boltját (éppen egy nagy Spar-üzlet szomszédságában), ezt követte Pátyon és a fővárosban két újabb Koppány Nemzeti Bolt. Budaörsön pedig már az ötödik üzlet nyitásáról tárgyalnak. Megyesi Zoltán szerint további üzletek nyitására nagy az igény, és nem kizárt, hogy Brüsszel központjában is létesítenek egy Koppány-üzletet. Van, hogy az egyik beszállító ajánlja fel saját helyiségét, máskor a bolt van meg, csak a választék hiányzik.

Az állatorvos végzettségű vállalkozó a legnagyobb, magánkézben lévő szürkemarha-gulya tulajdonosa. Az ezer állat Észak-Borsodban, a Cserehát mintegy ötezer hektáros legelőin él. A szürkemarhán kívül a szintén őshonos mangalica és bivaly húsát is feldolgozzák az ország több pontján kisebb magyar élelmiszer-ipari vállalkozások. Ezekből az alapanyagokból állnak össze az üzletek húskészítményei. De húsféléken kívül megtalálhatók a sajt- és tésztakészítő műhelyek termékei is. Méz, sör, bor, tészta, édesség — sokféle termék van a boltban, bár a választék nem nagy. A Koppány arra épít, hogy jellemzően csak kevés helyen kapható magyar árukat forgalmaz. Az üzleteket a kínálat a delikát kategóriába sorolja.

Megyesi Zoltán szerint a bolthálózatot a magyar termékek iránti igény hozta létre. A vállalkozó beszámolt arról, hogy amikor az Auchannak szállított, akkor először 20 százalékos árvisszatérítésben állapodtak meg, ezt később 25 százalékosra növelte a lánc, majd az egyik áruház nyitásához kétmillió forintos hozzájárulást kértek, és azért, hogy a Koppány Hús termékei a csemegepultba kerüljenek, áruházanként és évente újabb 300 000 forintot kellett leszurkolni. A Coránál sem járt jobban. Közölték vele, hogy termékeit csak védőgázos csomagolásban forgalmazhatja. Vá­sárolt egy ilyen csomagolásra alkalmas berendezést hatmillió forintért, de két hét elteltével közölték, hogy még sincs szükség a védőgázra. Viszont megvásároltatták vele a saját termékei kínálását szolgáló hűtőpultot, ebben viszont más sertészsírját árusították. Most a saját üzleteiben jó szolgálatot tesznek a hűtők. De beszélt arról is: az áruházi kereskedelmi logikába nem fért bele az sem, hogy a hűtést igénylő, félkész ételkonzervet hűtőpultban kell tartani. Ahogy a többi konzervet, ezt is kitették a szabad polcra, ahol természetesen három nap elteltével megromlott. (AgroLine—fer-)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-12-22: Gazdakör - x:

Hűtőtankokat vásároltak (Állami támogatás) — Incze Péter

A Boc-kormány az év utolsó napjaiban megemelte a mezőgazdasági ágazatokban kifizetendő támogatások összegét. Az állattenyésztésben és a növénytermesztésben a támogatási formák nem változtak, a kifizetendő összeg viszont igen.
2009-12-22: Gazdakör - x:

Hírlugas

Csökkenő jövedelmek
A magyar mezőgazdaság az idén várhatóan múlt évi nyereségszintjének a felét éri csak el — közölte Gráf József. A szakminiszter szerint 2008 az agrárium elmúlt évtizedének legjobb éve volt, amikor mintegy 2000 milliárd forintos ágazati kibocsátás mellett az ágazatban átlagosan tíz százalék körüli nyereség képződött. 2009-ben az egész Európai Unióban egyébként várhatóan Magyarországon fog csökkenni a legnagyobb mértékben (35,6 százalékkal ez előző évhez képest) az egy foglalkoztatottra kivetített mezőgazdasági reáljövedelem nagysága — derül ki az Eurostat által közzétett első becslésekből.