Emlékezzék ön is!

2009. december 29., kedd, Múltidéző

A Hármas Alapítvány égisze alatt működő sepsiszentgyörgyi Kaláka Könyvkiadó Háromszéki nekigyürkőzés munkacímmel kötetet szerkeszt a kommunista diktatúra húsz évvel ezelőtti megdöntéséről és a térségünkben bekövetkezett változásokról. Az 1989—1990-es események könyvébe szeretnénk beépíteni mindazokat a visszaemlékezéseket, amelyek a fordulat évének hiteles megjelenítői lehetnek.

Célkitűzésünk kivitelezése érdekében felkérjük a rendszerváltoztatás minden közvetlen vagy közvetett résztvevőjét, hogy visszaemlékezését, a vonatkozó dokumentumokat és fotókat küldje el a sylvester@planet.ro vagy a hpress@3szek.ro e-mail címre. A számítógépes rendszerbe beírandó kéziratokat 2010. február 15-ig juttassák el a szerkesztőség címére Háromszéki nekigyürkőzés jeligével. A korabeli fényképanyagot és a dokumentumokat a szerkesztőségben azonnal a digitális rendszerbe mentik. A szerkesztő már megjelent írásokat, fotókat és dokumentumokat is elfogad. Szeretnénk, ha Háromszék települései és ezek lakosai egykori szerepük arányában kerülhetnének be a tervezett könyvbe. A kötet alkalmat teremt arra is, hogy a rendszerváltoztatás igazi szereplői visszaemlékezéseik révén a történelmi igazságszolgáltatás jegyében megszólalhassanak, és a háromszéki népfelkelés szereplőinek megítélésében a húsz év torzulásait ellensúlyozzuk.

A kötet megjelenését Kovászna Megye Tanácsa támogatja. (sylvester)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-12-29: Múltidéző - x:

Háromszéki nekigyürkőzés, 5. (Gajzágó Márton emlékezik)

Lám, milyen igaza van néhai Veress Dánielnek abban, hogy ,,a jelenkor történetírójának a kollektív emlékezetre kell alapoznia, mely hiteles tömbbé rengeteg egyéni emlékezetből épül". Hiszen mindössze néhány nap egymást logikus sorrendben követő eseményeit kellene felidézni, mégis már a korrekció korrekcióját írom. Pedig mindhárman (és mások is, pl. Dali Sándor) szinte egyforma mértékben voltunk részesei az eseményeknek, de természetes módon akárhányan annyiféleképpen, ki-ki a maga beállítottságának megfelelően élte meg ugyanazokat az eseményeket. A magam hozzászólását nemcsak a történelmi hűség miatt tartom szükségesnek, hanem mindenekelőtt azért, hogy teljesebben érzékeltethessük a kor hangulatát, ami húsz év után is megszabja pár nemzedék vagy legalábbis évjárat habitusát.
2009-12-29: Magazin - x:

Kálvin-fordítás hasonmás kiadásban

Megjelent Szenci Molnár Albert reformátor Az keresztyéni religióra és igaz hitre való tanítás című, 1624-ben kiadott Kálvin-fordításának hasonmás kiadása; a kötetet a 2009-es Kálvin-emlékév ünnepélyes lezárásaként mutatták be Budapesten az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK).