MementóBeder Árpád — Kisgyörgy Zoltán

2009. december 29., kedd, Magazin

Jeles barátosi iskolamester volt. 120 évvel ezelőtt, 1889-ben született. A család egyik őse, Beder Gáspár 1617-ben nemesi levelet kapott Bethlen Gábortól. Írni és olvasni a falu iskolájában tanult, később a Sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollé­gium, majd a Nagyenyedi Református Bethlen Kollégium tanulója. Utóbbi intézményben kántori oklevelet szerzett.

Rövid ideig a Mezőségen tanított, 1923-tól haláláig pedig a szülőfalu iskolájában. Három évtizedig volt ott igazgató. Számos tanítványa közép- és felsőfokú intézményben folytatta tanulmányait. Igazi iskolamesterként gyümölcsöző munkát fejtett ki. Karvezető volt, színműveket tanított be. Orbaiszék képzett orgonistájaként és fuvolistájaként tartották számon. Sokat köszönhet neki a barátosi sportmozgalom. A harmincas évek elején falusi futballcsapatot alakított. Leventékből álló csapata 1943-ban megyei bajnokságot nyert, megelőzve Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely csapatait. 1956-ban hunyt el. Síremléke a barátosi temetőben áll. Négy ükunokája jelenleg a helybeli Bíbó József Általános Iskola tanulója.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-12-29: Magazin - x:

Kálvin-fordítás hasonmás kiadásban

Megjelent Szenci Molnár Albert reformátor Az keresztyéni religióra és igaz hitre való tanítás című, 1624-ben kiadott Kálvin-fordításának hasonmás kiadása; a kötetet a 2009-es Kálvin-emlékév ünnepélyes lezárásaként mutatták be Budapesten az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK).
2009-12-29: Magazin - x:

Bocsánatkérő szolgálat

A kazahsztáni Pavlodarban bocsánatkérő szolgálat kezdte meg működését. Munkatársai elsősorban pszichológusok, és az a feladatuk, hogy segítsenek az embereknek helyrehozni a megromlott kapcsolatokat.