Búcsú a bivaly évétől — Bogdán László

2010. január 4., hétfő, Máról holnapra

2009-ben is folytatódott a 2008 őszén beálló pénzügyi világválság, amely a gazdasági fejlődés megtorpanásával, visszaesésével járt, inflációt és fokozódó munkanélküliséget eredményezett az egész világon. Nem váltak be a bivaly évében hatalomra lépő amerikai elnök, Obama személyéhez fűződő, kétségtelenül felpörgetett várakozások sem, noha az amerikai elnök ősszel nagy meglepetésre átvehette a Nobel-békedíjat.

A sors szeszélyéből abban az időpontban, amikor elrendelte, nemhogy csapatokat vonnának ki a föld egyik állandósuló válságövezetéből, Afganisztánból, ahogyan azt kampánybeszédei során többször is erélyesen megígérte, hanem paradox módon újra növelni fogják az ott állomásozó békefenntartó alakulatok számát az afgán demokrácia kiépítése és a biztonság megteremtése érdekében.

Sem az egyikre, sem a másikra semmi esély.

Nem hozott áttörést az iráni atomprogram elleni fellépések sorozata sem, a perzsa állam tovább folytatja kísérleteit. Azonban az Obama személyéhez fűződő remények legcsúfosabban a koppenhágai klímacsúcson dőltek meg, ahol az Európai Unió országai, de Japán is tetemes összegeket ajánlott fel a felmelegedés leküzdésére, azonban pontosan az a két nagyhatalom, az Egyesült Államok és Kína nem írta alá a légköri szennyeződést fokozatosan előidéző nagyipari létesítményei működésének korlátozását, amelyek a föld jelenlegi legnagyobb szennyezői.

A koppenhágai csúcson tehát reális eredmény nem született, noha a zöldmozgalmak mindenre elszánt aktivistái, dán rendőrséggel össze-összecsapva, állandó tüntetésekkel igyekeztek felhívni a figyelmet a klímaváltozás most már mindenki előtt egyre világosabbá váló veszélyeire. Ha a helyzet a tudósok szerint a közeljövőben érezhetően nem változik, a klímaváltozás akár fel is gyorsulhat, és elképesztő, elképzelhetetlen katasztrófákkal fenyegethet.

Noha Obama nyitott külpolitikáját sokan üdvözölték, és kimozdult a holtpontról végre az elmúlt években, Bush áldásos működésének és Putyin agresszivitásának köszönhetően végképp befagyni látszó orosz—amerikai viszony, a bivaly éve Oroszország megerősödését, világpolitikai szerepének növekedését hozta el.

Hogy mindez 2010-ben, a kínai horoszkóp szerint a tigris évében hogyan folytatódik majd, még nem tudni, de a tigrist közismerten a harciasság jellemzi, cifra esztendő elé nézünk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-01-04: Közélet - x:

Fiú az év első szülötte

A megye első szülötte
A Bodza-vidéki Saramásból származó Mihaela Zărnescu harmadik gyermekeként született január 1-jén délelőtt 11 órakor a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Kórház szülészetén a 3100 grammos Dragoş. A kisfiú császármetszéssel jött a világra, édesanya és gyermeke jól van. Őt követte 14.45-kor a 3800 grammos Vivien, este pedig egy kis Ábel született. Szombaton két, vasárnap délig pedig még egy kisfiú születését jegyezték a megyei kórházban.
2010-01-04: Közélet - x:

Körülnéztünk Uzonban — Kisgyörgy Zoltán

Az uzoni községháza
— Na végre! Ilyen és ehhez hasonló megjegyzéseket hallani a lisznyóiak szájából, ugyanis most már sima, aszfalttal borított műúton lehet megközelíteni nemcsak a települést, hanem egy kis ,,zökkenővel" a festői Lisznyópatakot is. Az 577-es rendelet büdzséjéből megszerzett pénzből készített alapot a bekötőútnak a sepsiszentgyörgyi Valdek Kft., amelyre 5 cm vastag aszfaltréteget is öntött.