Körülnéztünk Uzonban — Kisgyörgy Zoltán

2010. január 4., hétfő, Közélet

Az uzoni községháza

— Na végre! Ilyen és ehhez hasonló megjegyzéseket hallani a lisznyóiak szájából, ugyanis most már sima, aszfalttal borított műúton lehet megközelíteni nemcsak a települést, hanem egy kis ,,zökkenővel" a festői Lisznyópatakot is. Az 577-es rendelet büdzséjéből megszerzett pénzből készített alapot a bekötőútnak a sepsiszentgyörgyi Valdek Kft., amelyre 5 cm vastag aszfaltréteget is öntött.

A ,,zökkenő" a Lisznyó és Lisznyópatak közötti négyszáz méteres útszakasz, melyet nem tudtak felújítani, mert hibásan végezték el annak idején a minősítését: a valóságban hosszabb, mint a hivatalos nyilvántartásban. Az új aszfaltos út 5,4 km hosszú, és csak Lisznyó bejáratáig tart, tovább megvárják Lisznyó ivóvíz- és szennyvíz-hálózatának kiépítését. A bekötőútra idén tavasszal öntik le a koptatóréteget. Ha az elképzelések valósággá válnak, idéntől megépül az infrastruktúra, mely lehetővé teszi, hogy a festői környezetű ikertelepülés helyet adhasson — Bikfalvához hasonlóan — a vidéki turizmus és vendégfogadás kiépítésének, megtelepedésének.

Csak az láthatja az ún. T alakú lesőfákat — T-fákat —, aki kitekint a mező felé. Az egerészölyvek számára ötvenkét ilyen fát állítottak a község területén. A jelentős környezetvédelmi lépés a Horia Kraus elnök vezette Nez Perce Állatokért Egyesület kezdeményezése a Babeş—Bolyai Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyre kihelyezett környezetvédelmi kara, a megyei Rara Avis Madárvédelmi Egyesület és az uzoni önkormányzat közös erőfeszítése révén valósulhatott meg. Idé­zünk a kétnyelvű, kifüggesztett közleményből, mely a környék lakosságának tájékoztatására szolgál: ,,Az egerészölyvek hasznosak a mezőgazdaság számára, nem tesznek kárt sem a vadállományban, sem pedig az udvari szárnyasokban. Az oszlopot használhatják más madarak is, például a vörös vércse, gatyás ölyv stb., melyek tápláléka hasonló. Védjék velünk együtt a természetet! Ne rongálják a T-fákat!"

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-01-04: Máról holnapra - x:

Búcsú a bivaly évétől — Bogdán László

2009-ben is folytatódott a 2008 őszén beálló pénzügyi világválság, amely a gazdasági fejlődés megtorpanásával, visszaesésével járt, inflációt és fokozódó munkanélküliséget eredményezett az egész világon. Nem váltak be a bivaly évében hatalomra lépő amerikai elnök, Obama személyéhez fűződő, kétségtelenül felpörgetett várakozások sem, noha az amerikai elnök ősszel nagy meglepetésre átvehette a Nobel-békedíjat.
2010-01-04: Közélet - x:

Esztendőforduló a sürgősségen és a mentőállomáson — Fekete Réka

Korábbi esztendőfordulókhoz viszonyítva kevesebb esetet láttak el a sürgősségi osztályon, szilveszter éjszaka kivételével, a legtöbb páciens krónikus idős beteg volt. Az év első napján a túlzott alkoholfogyasztás hatása alatt elkövetett verekedések, késszúrások áldozatait kezelték, egy esetben műtétre is sor került. Január 1-jén nulla órától tegnap délig százhetvenheten kérték a megyei kórház sürgősségi osztályának beavatkozását, huszonnyolc beteget beutaltak különböző osztályokra.