A hétvége hírei — Szekeres Attila

2010. január 4., hétfő, Közélet
Terrorelhárítási együttműködést akarnak

Az EU-tagállamok terrorelhárító szerveinek szoros együttműködését szeretné kialakítani a január elsején hivatalba lépett spanyol uniós elnökség. A spanyolok munkabizottságot kívánnak alakítani a terrorizmus elleni közdelem összehangolására, s nyolc uniós tagállam — Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Portugália — már jelezte, hogy kész megbízottakat küldeni egy ilyen bizottságba. A munkacsoportot azzal a céllal hoznák létre, hogy közvetlen és gyors információcserét tegyen lehetővé a terroristákról, illetve potenciális célpontjaikról. Ennek szükségességét a karácsonyi terrorista merényletkísérlet tudatosította a hivatalba lépő spanyol EU-elnökségben.

Aggódnak

Kazahsztán egy évre átvette az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnöki tisztét, ami nyugtalanít számos nem kormányzati szervezetet, amely aggodalmát fejezte ki az emberi jogok állapota miatt a közép-ázsiai országban, amelyet vaskézzel irányít Nurszultan Nazarbajev államfő. Janez Lenarcic, a Demokratikus Intézmények és az Emberi Jogok Irodájának vezetője azt mondta, hogy hivatalát aggasztja az emberi jogok érvényesülésének kérdése a médiában és más területeken a térségbeli országokban, beleértve Kazahsztánt is. Hangsúlyozta, hogy az EBESZ elnöki tisztét betöltő országnak fontos felelőssége van abban, hogy ne söpörje szőnyeg alá a gondokat. Lenarcic szerint ez egyértelműen kihívást jelent Kazahsztánnak. Kanat Szaudabajev kazah külügyminiszter hangsúlyozta: országa arra fog törekedni, hogy megerősítse a szervezet szerepét a biztonság és az együttműködés fejlesztése érdekében Vancouvertől Vlagyivosztokig.

Iráni ultimátum

Az Egyesült Államok nem fogadja el Irán ultimátumát a nukleáris fűtőanyag ügyében — közölte Mike Hammer, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője. Korábban Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter bejelentette, hogy országa maga fog előállítani nukleáris fűtőanyagot, ha nem sikerül január végéig megállapodni a Nyugattal ebben az ügyben. A nyugati országoknak el kell dönteniük, hogy hajlandóak-e eladni Teheránnak vagy gyengén dúsított urániumért elcserélni a fűtőanyagot — mondta Mottaki az állami televízióban, hozzátéve, hogy ezt ultimátumnak tekinthetik. Egy hónapjuk van, hogy döntsenek, máskülönben Teherán maga fogja a szükséges szintre, húszszázalékosra dúsítani uránkészletét — közölte. Hammer reagálásában leszögezte, hogy az ilyen nyilatkozatokkal Irán önmaga érdekeit sérti. Rámutatott, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség által előterjesztett javaslatok minden félnek megfeleltek. Egyfelől elvileg Irán is elfogadta ezeket, másfelől pedig a nemzetek közössége is rábólintott.

Palesztinközi megbékélésről tárgyaltak

Szaúd-Arábiába érkezett tegnap a Hamasz radikális palesztin szervezet damaszkuszi száműzetésben élő vezetője, hogy Rijád segítségével tárgyalásokat folytasson a palesztinközi megbékélésről. Háled Mesaal emlékeztetett arra, hogy hivatalosan Egyiptom közvetít a Gázai övezetet ellenőrző iszlamista Hamasz és fő politikai riválisa, a Ciszjordániát irányító, mérsékelt világi Fatah mozgalom között a palesztin nemzeti megbékélés érdekében. Mesaal azt állította, hogy nagy előrelépés történt a közvetítők részvételével zajló tárgyalásokon. Mint közölte, már a nemzeti megbékélési megállapodás előkészítésének végső szakaszánál tartanak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-04: Közélet - x:

Esztendőforduló a sürgősségen és a mentőállomáson — Fekete Réka

Korábbi esztendőfordulókhoz viszonyítva kevesebb esetet láttak el a sürgősségi osztályon, szilveszter éjszaka kivételével, a legtöbb páciens krónikus idős beteg volt. Az év első napján a túlzott alkoholfogyasztás hatása alatt elkövetett verekedések, késszúrások áldozatait kezelték, egy esetben műtétre is sor került. Január 1-jén nulla órától tegnap délig százhetvenheten kérték a megyei kórház sürgősségi osztályának beavatkozását, huszonnyolc beteget beutaltak különböző osztályokra.
2010-01-05: Magazin - x:

Egymillió látogatót vár Pécs

Egymillió látogató érkezése várható Pécsre 2010-ben — jelentette ki a Pécs 2010 Menedzsmentközpont ügyvezető igazgatója annak kapcsán, hogy napokon belül hivatalosan is kezdetét veszi az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program a baranyai megyeszékelyen.