Egymillió látogatót vár Pécs

2010. január 5., kedd, Magazin

Egymillió látogató érkezése várható Pécsre 2010-ben — jelentette ki a Pécs 2010 Menedzsmentközpont ügyvezető igazgatója annak kapcsán, hogy napokon belül hivatalosan is kezdetét veszi az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program a baranyai megyeszékelyen.

Ruzsa Csaba elmondta: összesen 350 kulturális programmal számolnak 2010-ben Pé­csett és a környező településeken, ezt mintegy száz civil és további 80—100 regionális társprogram egészíti ki. Pécs fontosnak tartja partnereit, köztük a többi, 2005-ben az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó város, mint Budapest és Debrecen programjait. Pécs kiemelt társa lesz e tekintetben idén Szeged.

Az ügyvezető újdonságként szólt a tehetségkutató Fringe Fesztiválról, amelyet áprilisban tartanak Pécsett, és a májusi Europe Maniáról, ami diplomáciai testületek bevonásá­val szervezett hosszú hétvége könnyűzenei és színházi programokkal. Szintén újnak számít a PánBalkán Art Piknik, amelynek során nyolc-tíz ország képzőművészei használt zongorákat alakítanak át. Az így létrejött alkotások augusztus végén kikerülnek Pécs köztereire, az arra járók pedig zongoraleckéket vehetnek szakemberektől, egyszerre találkozva a művészet két ágával is.

Az EKF pontos programsorát időpontokra és helyszínekre lebontva tartalmazó projektkönyv is már teljes formátumában elérhető a honlapon, nyomdai gyártása magyarul és angolul is folyamatban. Ezt egy kis, akár zsebben is hordható formátumú, négyhavi füzet követi, amelybe az addig pontosított részek is bekerülnek már.

Ruzsa Csaba leszögezte: a 2009 nyarán és őszén folytatott nagyon erőteljes nemzetközi kampány hatása már a tavaly év végi és ez év eleji, a megnyitó ünnepség idejére szóló szállodafoglalásokon is látszik. Az eredeti célkitűzés mintegy húszszázalékos nö­vekedés volt a turisták létszámát, a vendéglátóhelyeken megforduló látogatókat tekintve a 2007—2008-as adatokhoz képest. Ezt most elérhető célnak látja az ügyvezető, aki szerint a látogatók többsége belföldről, jelentős részük pedig a szomszédos országokból érkezik, de várnak vendégeket Európa távolabbi részeiből vagy az Egyesült Államokból is. ,,Összesen egymillió látogatót vá­runk Pécsre 2010-ben. A látogatót szó szerint kell érteni, hiszen az ide érkezők közül nem mindenki tölt el fizetett vendégéjszakát a baranyai megyeszékhelyen" — mondta.

A Magyar Televízió közvetíti a január 10-i nyitóünnepséget, amely a város kulturális történelmét napjainkig felelevenítő grandiózus show lesz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-04: Közélet - x:

A hétvége hírei — Szekeres Attila

Terrorelhárítási együttműködést akarnak
Az EU-tagállamok terrorelhárító szerveinek szoros együttműködését szeretné kialakítani a január elsején hivatalba lépett spanyol uniós elnökség. A spanyolok munkabizottságot kívánnak alakítani a terrorizmus elleni közdelem összehangolására, s nyolc uniós tagállam — Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Portugália — már jelezte, hogy kész megbízottakat küldeni egy ilyen bizottságba. A munkacsoportot azzal a céllal hoznák létre, hogy közvetlen és gyors információcserét tegyen lehetővé a terroristákról, illetve potenciális célpontjaikról. Ennek szükségességét a karácsonyi terrorista merényletkísérlet tudatosította a hivatalba lépő spanyol EU-elnökségben.
2010-01-05: Magazin - x:

Hét nő sílécen elérte a Déli-sarkot

Heten sikeresen elérték a Déli-sarkot a 38 nappal ezelőtt indult nyolcfős női expedícióból. A nem mindennapi vállalkozás tagjai sílécen indultak a Déli-sarkra, hogy emberpróbáló teljesítményükkel ünnepeljék az egykori Brit Birodalom 53 gyarmatából létrejött Nemzetközösség 60. évfordulóját.