Utak az időben - Jártó Kocsis Edit

2010. január 7., csütörtök, Család

Csak haladunk araszolgatva az időben, rójuk utunkat, időnként irányt és célt változtatva, miközben keresünk valamit, valami időtlent. Hogy jobban tudjuk érzékelni az időt, felosztjuk másodpercekre, percekre, órákra, évekre.

A legértékesebb pillanatunk, amikor a világra jövünk, a legértékesebb óráink, melyekben ráérzünk a szeretet ízére, a fény csillogására, a világ színeire, hangjaira, illataira. Miközben felfedezzük újra a világot, már repülnek a hónapok, az évek. Először bekapcsolódunk a családba, majd megtaláljuk a barátokat, a közösséget, melyhez tartozunk, s az idő kitágul, végtelennek tűnik.

Következik az útkeresések időszaka, amikor mindenki a neki megfelelő szakmát, pályát, életstílust keresi, és közben telnek az évek, változnak a barátok, társak. Mindenikünk keresi a szerelmet, s közben arra vágyik, hogy mindig legyen mellette valaki, aki megérti, aki segíti, aki szereti.

Megtalálja azt, akit keresett, majd megtanul osztozni a szeretetben, magához ölelve gyerekeit, miközben kitágul az idő, hiszen már nem csak a jelen létezik, hanem a jövő is. A gyerekek nőnek, és mindenki újraéli velük a gyerekkor örömét, kíváncsiságát, az ifjúkor lelkesedését, útkeresését, és bekapcsolódik a körforgásba a múlt. Az idő múlását most már a gyerekekhez kapcsolódó életszakaszok jelzik: a kisgyerekkor, a kisiskoláskor, a felnőtté érés kora — és az évek egybefolynak, áramlanak parttalanul.

Elérkezik a következő generáció megjelenésének pillanata is, amikor unokák, felnövő kisgyerekek idézik fel bennünk a mi kisgyerekeink emlékét, amikor megtanulunk újra gyereki módon örülni, ha sikerül elkerülni a megkeseredés állapotát. Itt már ismét átértékelődik az idő, már évekre emlékezünk, de csak egy évre tervezünk, majd a napok is átértékelődnek. Ma jó napom volt — mondják az öregek, akik fiatalon még így összegeztek: Jó évet zártam.

Akinek sikerül kiegyensúlyozottá válnia öreg korára, vagy megőriznie azt, ismét értékelni tudja a pillanat szépségét, derűjét, emelkedettségét mindaddig, amíg útja belevész a végtelen időbe, részévé válik a végtelen térnek.

Amikor lepereg egy év, amikor valami befejeződik, de el is kezdődik, mindig megállunk egy pillanatra az időben, és mérlegeljük: hogyan tovább.

Legyen ez a pillanat tükör, mely figyelmeztet, hogy az időt ne csak években, anyagi megvalósításokban mérjük, hanem értékeljük a szeretet, az együvé tartozás pillanatait is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-06: Magazin - x:

Hogy mik vannak!

Tengerbe omló házat vett
Egy férfi Nagy-Britanniában tengerbe zuhanó házat vásárolt meg művészetből. Az ingatlant földcsuszamlás juttatja a vízbe, ami bármikor bekövetkezhet, életveszélyes a házban lenni.
2010-01-07: Család - x:

Siettetett gyerekek - 4. (Az eltűnő gyermekkor nyomában) Dr. Varga Zsuzsanna

Felnőttesen, felnőttek között
A megkülönböztetett bánásmód elsorvadását tükrözi — egyben gyakorlati megvalósítását is nehézzé vagy lehetetlenné teszi —, hogy a felnőttek és a gyerekek életmódja, az általuk használt terek, életük idősíkjai összeolvadóban vannak.