A szobakertész téli gondjai - Puskás Attila

2010. január 7., csütörtök, Család

Senyvedő mikulásvirág

Cserepes növényeink számára — ezek többnyire az ,,örök nyár" tájairól kerültek a nemesítők ,,fénykörébe" — a tél pusztulásukat, jobb esetben sínylődésüket hozza magával.

Mi pedig, akik tavasztól télig gyönyörködhettünk leveleik, virágaik szépségében, aggódva kérdezzük, mit tegyünk növényeink átteleléséért.

Vegyük sorra a legaggasztóbb téli tüneteket.

1. Sárgulnak, majd rendre lehullanak a levelek. Oka több is lehet: a túlöntözéstől keletkezett gyökérrothadás, gyakrabban a fényhiány. Okozhatja az öntözővíz meszessége, a talaj algásodása, megkérgesedése. A fény elégtelenségén alig tudunk segíteni, de a talaj lazításával, ritkább öntözéssel és a földlabdát teljesen átjáró szoba-hőmérsékletű vízzel igen.

2. A levelek széle, csúcsa szárad. Leggyakoribb oka télen a lakások száraz levegője (különösen, ha átteleltetésük során a nem használt szobákban, alacsonyabb hőmérsékleten, páraszegény helyen állnak növényeink). A trópusokról származó növények páraigényesek. Ezért az utóbbi években árusított orchideák, esőerdők növényei nem maradnak meg lakásunkban. Gondoskodjunk (saját érdekünkben is!) lakásunkban párologtatóedényről.

Sárguló avokádókörte — nem elég a fény

3. Megnyurgult szár, apró, kevés levél. Oka a fényhiány. A növények éltető eleme a fény (vannak nem fényigényesek is, pl. a páfrányok), ebből télen kevés jut lakásunkba. Ezért nyurgulnak és hajlanak a fényre szomjazó növényeink ablakunk magasabb része felé. Ez mesterséges fényforrás segítségével akadályozható meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-07: Család - x:

Kihalófélben a családi kirándulás

Az emberek kétharmada egyáltalán nem megy már közös családi sétákra — derült ki egy Európában és Ameriká­ban végzett nemzetközi felmérésből.
2010-01-07: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Mindentudó nyomda, ahol nem készül könyv - Demeter J. Ildikó

Bokor-Tóth Zoltán sepsiszentgyörgyi vállalkozó szó szerint a semmiből kezdte: kis műanyag árcímkéket készített egy tömbházlakásban, és maga házalt velük.