SzélenergiaGigászi hálózatot terveznek az Északi-tengerre

2010. január 9., szombat, Gazdaság

Hatezer kilométeres szélerőmű-hálózat létesítésére szövetkeznek az Északi-tenger mentén fekvő uniós tagállamok. A kilenc ország gigantikus beruházása megközelítőleg harmincmilliárd euróba kerül, és áttörést jelenthet a szélenergia hasznosításában.

Az elképzelést eredetileg Németország, Franciaország és a Benelux államok dolgozták ki, majd december elején politikai támogatást kapott Nagy-Britanniától, Írországtól, Luxemburgtól, Dániától és Norvégiától. Az EWEA (European Wind Energy Association) becslése szerint egy ilyen méretű hálózat kivitelezése harmincmilliárd euróba kerülne, és építése több évet venne igénybe. Az összekapcsolással egyébként nemzetközi szinten lehet kiegyenlíteni a különálló szélerőműparkok áramtermelésének ingadozását. A brit és a német partoknál fekvő erőműveket tenger alatti nagyfeszültségű kábelekkel csatlakoztatnák a norvégiai vízi erőművekhez, a belga és dán partoknál fekvő hullámerőművekhez, valamint európai szárazföldi szél- és naperőműparkokhoz. Mivel az áramot nagy tételekben nem lehet tárolni, meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a szélerőművek áramtermelése új utakon eljuthasson a nagyobb felhasználói gócokhoz.

Az együttműködést bejelentő német kormány úttörő jellegűnek látja a projektet, mivel első alkalommal vesz részt az összes északi-tengeri ország egy nyílt tengeri szélerőmű-hálózat kialakításában és áramellátó hálózathoz csatolásában. A projekt még a tervezési fázis legelején tart, így nem kezdődött el a lehetséges kivitelezők megkeresése sem.

Az Északi-tengeren eközben számos szélerőmű-beruházás kivitelezése van folyamatban. 2009. november közepéig huszonkét szélerőmű kapott építési engedélyt. Az első német nyílt vízi szélerőműpark, az Alphaventus tavaly augusztusa óta működik, s táplálja a német áramellátó hálózatot. A nyílt vízen található tizenkét szélturbina ötvenezer háztartás áramszükségletét képes fedezni.

A kilenc ország közös vállalkozása azt a célt is szolgálja, hogy 2020-ra húsz százalékra növekedjék a megújuló energiaforrások aránya az Európai Unió energiafelhasználásában. Né­metországban jelenleg az áramfelhasználás tizenhat százalékát fedezik megújuló energiaforrásokból. Ebből a szélenergia 6,4, a biomassza 4,4, a vízenergia 3,3 százalékkal részesedik. Az Európai Bizottság nemrégiben 1,5 milliárd eurót különített el egyebek között tengeri szélerőműparkok építésének támogatására. (MTI—fer-)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-01-09: Közélet - x:

A hatalmi háló szemei (Háromszéki nekigyürkőzés) - Sylvester Lajos

Jelszavak az autóvillamossági gyárnál
Karácsony után, úgy emlékszem, egy ezredesi rangban lévő katonatiszt telefonált a sepsiszentgyörgyi laktanyából, hogy Dupac, a szekuritáté rettegett megyei parancsnoka személyesen velem óhajt beszélni, és legyek szíves, keressem fel a katonai egységnél.
2010-01-09: Gazdaság - x:

Kinek jó? (Elektronikus útdíj)

Január elsején Szlovákiában a 3,5 tonna feletti járműkategóriáknál bevezették a megtett úttal arányos elektronikus útdíjat.