Elektronikus útdíjKinek jó?

2010. január 9., szombat, Gazdaság

Január elsején Szlovákiában a 3,5 tonna feletti járműkategóriáknál bevezették a megtett úttal arányos elektronikus útdíjat.

Miközben a szlovák fuvarozók felháborodottan vették tudomásul a bevezetéssel járó mintegy tizenhatszoros drágulást, a szomszédos országok, ahol még matricás rendszer működik, árgus szemekkel figyelik a tapasztalatokat. A több uniós országban már működő rendszer ugyanakkor azt is eredményezi, hogy a teherforgalom egy része elkerüli a szlovák utakat.

A szakemberek véleménye egyébként egyértelmű: az útdíjfizetési rendszer módosítása nem a fuvarozók — így közvetetten a lakosság — terheinek növelésére, hanem az időtartamhoz kötött (matricás) díjak méltánytalanságainak megszüntetésére szolgál. A megtett úttal arányos díjakkal természetesen megszűnik az utakat rendkívüli mértékben igénybe vevő — évente akár több százezer kilométert futó — járművek üzemeltetői, illetve a nagy távolságból szállítók előnye, ugyanakkor a mezőgazdasági termelők, a gyártók, a fuvarozók és a fogyasztók számára is arányosan érzékelhető lesz az egyes árucikkek szállításának valós költsége. Mindezektől a szállítmányozási tevékenység racionalizálása — a környezetbarát járművek fokozatos térhódítása és az üres- vagy csak részben kiterhelt futások ritkulása — folytán a környezeti terhek csökkenése várható. Emellett a helyi, regionális termelők versenyelőnyének fokozódására is számítanak, hiszen a közelben előállított áruk költsége a nagyobb távolságról ideszállítottakkal szemben csökken.

A szlovák bevezetés azért váltott ki elégedetlenséget, mert sem a fedélzeti berendezések, sem az adatokat összesítő rendszer előkészítése nem volt megfelelő. A szlovákiai díjszedő rendszer fél évnél is rövidebb kommunikációs kampánya láthatóan nem volt elegendő: számos olyan belföldi és külföldi úthasználó maradt, aki az utolsó pillanatra halasztotta a felkészülést. Későn döbbentek rá, hogy egy fedélzeti eszközzel működő díjszedési rendszerbe való legelső belépés jóval hosszadalmasabb folyamat, mint például egy matrica megvásárlása.

Komoly fennakadásokat okoztak csütörtökön a pozsonyi közlekedésben azok a fuvarozók, akik kamionjaikkal és teherautóikkal reggel óta megszállták a szlovák fővárosa egyik legfontosabb útvonalát, a Rozsnyói utcát. A fuvarozók a Pozsonyt körülölelő sztrádagyűrűn is lassították a forgalmat. A tiltakozást megszervező Szlovákiai Fuvarozók Szö­vetsége (UNAS) négy követelést terjesztett elő: csökkentsék az útadót és az üzemanyagok forgalmi adóját, illetve állítsák le az elektronikus útdíj beszedését addig, amíg nem készül el az érintett útszakaszok jegyzéke, s azokat nem jelölik meg megfelelő módon.

Az elektronikus útdíj csütörtökig majdnem 827 000 eurót vitt a szlovák államkasszába. A nemzeti autópálya-társaság azzal számol, hogy idei bevétele az elektronikus útdíjból eléri a 165 millió eurót.

Szlovákia ,,matricás" szomszédai egyelőre figyelemmel követik a rendszer bevezetését. Magyarországi illetékesek bejelentették, hogy legkorábban 2013-ban vezethetik be az elektronikus útdíjszedési rendszert. 3,5 tonna felett mára már öt, Magyarországgal szomszédos országban is a megtett úttal arányos tarifarendszer működik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-01-09: Gazdaság - x:

Gigászi hálózatot terveznek az Északi-tengerre (Szélenergia)

Hatezer kilométeres szélerőmű-hálózat létesítésére szövetkeznek az Északi-tenger mentén fekvő uniós tagállamok. A kilenc ország gigantikus beruházása megközelítőleg harmincmilliárd euróba kerül, és áttörést jelenthet a szélenergia hasznosításában.
2010-01-09: Gazdaság - x:

Röviden — Ferencz Csaba

Hétszázalékos visszaesés
A pénzügyminisztérium előzetes adatai alapján Románia gazdasága hétszázalékos visszaesést szenvedett el tavaly 2008-hoz viszonyítva. Továbbá Románia teljesítette a 7,3 százalékos államháztartási hiányról szóló IMF-követelményt — nyilatkozta Gheorghe Gherghina államtitkár.