A kormányhivatalnokok vakációja - Bogdán László

2010. január 9., szombat, Máról holnapra
A pénzügyminiszter igazán emberien, szívhez szólóan ecsetelte a sokfelől bírált költségvetés előirányzatait, majd kezét széttárva bejelentette: ha különböző ürügyekkel újra meg újra ,,hozzányúlnak", és szép hazai szokás szerint elkezdik az újraosztogatást, ő nem tehet egyebet, lemond.

Készséggel elhiszi mindenkinek, hogy többet szeretne magának, választóinak, szakterületének kiszakítani a költségvetési tortából, de felelőséggel mondja, ezt nem lehet, elszaladhat az államháztartási hiány, és különben is: nincs pénz!

És ezt a negyedik vagy hányadik Boc-kormány alighanem egyetlen szakembere mondja. És készséggel el is hinnénk, hogy a kabinet a mai áldatlan helyzetben, ebben a balszerencsés, sovány esztendőben valóban nem tehet egyebet, mint befagyasztja a nyugdíjakat — evvel különben a kormánykoalícióban jelen lévő RMDSZ sem ért egyet, s a jelek szerint a Demokrata-Liberális Párt nagy része sem —, hogy elbocsátásokat tervez a tanügyben, hogy luxusadókat vet ki gyorséttermi élelmiszerekre, szénsavas üdítőkre. Ezt senki sem gondolta végig, badarság, és egyszerűen végrehajthatatlan.

Ismétlem, mindezekkel — s hosszan lehetne sorolni a megszorításokat és a légből kapott ötleteket — akár egyet is lehetne érteni, a mai nehéz időben ismét húzni kell egyet-kettőt a nadrágszíjon, csakhogy ugyanezen költségvetésnek vannak más meggondolkodtató adalékai is. Növekszik például a tavalyi 33 millió euróról negyvenre a Cotroceni-palota költségvetése, de a kormánytisztviselők, tanácsadók, államtitkárok, miniszterek sem járnak rosszul: miközben a nyugdíjakat és a béreket befagyasztanák 32,66 százalékkal, 71 millió euróra növelik az államhivatalnokok nyaralási prémiumait. A dolgok persze összefüggenek (szorítja, nyomja, összefogja egyik dolog a másikát, s így mindenik determinált — írta József Attila), félő, hogy az egyre elszántabb szakszervezeteknek mindezt nehéz lesz beadni. Mindennek valahol ,,fent" tudatában is vannak, ezért növelték a titkosszolgálatok költségvetését. Hiába, a tigris évében vagyunk, a tigris pedig harcias állat…

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-01-09: Élő múlt - x:

A polyáni kopjafa balladája (Határhelyzetek) - Sylvester Lajos

Igen, nemcsak képzeletbeli vagy — ritkán — valós személyek válhatnak balladahőssé, hanem egy fejfa is, mint ahogyan ez a kézdiszentkereszti kopjafával történik: az osztrák katonai parancsnokság által 24 évesen halálra ítélt Balog Józsi tragikus története mellé társul az emlékére állított faragott oszlop szerteindázó históriája is.
2010-01-09: Közélet - x:

Esztelneken új községházát avattak - Iochom István

Tegnap délben nem mindennapos esemény helyszíne volt Esztelnek. A 2006-ban önállósult községben új községházat avattak.