JegyzetGulipán — Simó Edmund

2010. január 14., csütörtök, Közélet

Amikor e gyönyörű, karcsú, mondhatnám, csinos, ritka madarunk nevét választottam írásom címéül, egyáltalán nem az a szándék vezérelt, hogy kimerítő ornitológiai ismeretterjesztő dolgozatot közöljek róla, hanem inkább hangzásbeli ,,rokonsága" kapcsán emeltem ki, amely rárímel a tulipánra.

Arra gondoltam ugyanis, hogy mennyire megfelelőbb szimbóluma lehetne az RMDSZ-nek, mint a nemzetiszínű stilizált holland tulipán. Miért mondom ezt? Azért, mert e ritka madárfaj jellegzetességei, tulajdonságai sokkal inkább ráillenek az említett érdek-képviseleti szerv arculatára és jellemére.

Mint irigylésre méltóan köztudott, a hazai parlamenti populációkban, bő táplálékot ígérő tócsákban, politikai delták nádasaiban és sásrengetegében mindig is feltűnt választott vezéreink, az ,,udémérések" e madárhoz hasonló jólöltözöttsége és tollazata. Mivel színezete igen egyszerű, az öregebbeké fekete és fehér, a fiatalabbaké pedig barnás színben játszik, eleganciája mindenképpen kitűnik a többi (védett) madár öltözéke közül.

Ezenkívül még az jellemző rá, hogy általában a bő táplálékot kínáló vizekben áll vagy tocsog, megfontoltan, de keveset locsog, kiszámított, biztos léptekkel halad az autonómiáját jelentő mélyebb vizek felé, mintha félne is, nehogy vigyázatlan mozdulatával, fejének jobbra-balra billegetésével, csőrének váratlan kelepelésével magára zúdítsa a kócsagcsőrűek családjának vagy a kanalasgémek pártjának vehemens, tiltakozó hangzavarát.

Így keresi és vigyázza a biztos táplálékát, de azért nem ritka az sem, amikor közönséges kacsa módjára hápogni kezd, récéket megszégyenítően kotor a vízfenéken, vagy fejét strucc módra a ,,parti" homokba dugja, akár futásnak ered, mint az ausztráliai emu.

Amikor pedig mélyebben vannak elrejtve számára a finomabb falatok, akkor képes tótágast állni, lábával a semmit rugdosni, fenekét mutatva a nagyérdemű közönségnek.

Igen jellemzője még e szép szimbólumnak az orra, amely lehet kardorr, csutoraorr, kaszaorr, pörgeorr vagy nagy fehér sneff (szalonkaorr, szalonok illatainak felszippantásához!), amely segítségével kitűnően kiszimatolja, hol rejtőzik a hal, melyik (húsos)fazékban éppen mi fő.

De azt is tudni kell a gulipánról, hogy vándormadár, amely tulajdonsága éppen a tulipán szimbólum jelenlegi viselőjére illik, ugyanis oda vándorol, csapódik, azzal a populációval köt (és költ!) koalíciót, amely két döglött hallal többet ígér az előbbi partnernél. És mint vonuló madár, gyakran kivonul a parlamenti pocsolyából, de külföldre is évente ki-kivonul egy-egy kicsit pihenni, halászgatni.

És mivel védett madár is, melegen ajánlhatom tehát az RMDSZ-nek, váltson ne csak tollazatot, hanem szimbólumot is, legyen tehát Gulipán, hátha ez a jelkép megvédi őt is (Nemzetközi Ornitológiai Összefogással, NOÖ!) a biztos kihalástól…

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-01-14: Közélet - x:

Sikeres esztendők — Gajzágó Márton

Évfordulós ünnepség Gyergyóban
Úgy rendezte a Sors, hogy az RMDSZ sikerrel ünnepelhesse 20. születésnapját. Miniszterek, államtitkárok, prefektusok és helyettesek, más állami tisztségviselők soha nem látott számban, nemzetközi elismerés az ország stabilitását biztosító (kis) politikai pártnak (talán még a romániai magyarságnak is). Akkora siker, hogy szinte diadal. De vajon valóban (maradjunk a szerényebb megfogalmazásnál) akkora siker? Nos, egyértelműen az. A párt vezetőinek csak gratulálni lehet, mert diadalra vittek egy, a kis pártokat jellemző politikai doktrínát, melynek jellemzői: részt vállalni a hatalomból, ha lehet, még súlyánál is nagyobb mértékben befolyásolni, pozitív értelemben, az ország sorsát, biztosítani annak egyébként teljesen instabil egyensúlyát. És nem utolsósorban újabb lehetőséget teremteni arra, hogy a nemzeti többség megismerhesse (és talán elfogadja) a kisebbséget, mármint bennünket, ajándékba kapott magyarokat, akiket eddig nem sikerült megismernie.
2010-01-14: Világfigyelő - x:

Pusztító földrengés Haitin

Nagy erejű földrengés rázta meg Haitit; a fővárosból, Port-au-Prince-ből és a környékbeli településekről áldozatok sokaságáról és összedőlt épületekről érkeztek hírek, súlyos károk keletkeztek az elnöki palotában és az ENSZ helyi képviseletének székházában is. A földrengésnek több ezer halálos áldozata lehet — közölte tegnap a karibi szigetország elnöke. A haiti miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy az áldozatok száma meghaladhatja a százezer főt.