Pusztító földrengés Haitin

2010. január 14., csütörtök, Világfigyelő

Nagy erejű földrengés rázta meg Haitit; a fővárosból, Port-au-Prince-ből és a környékbeli településekről áldozatok sokaságáról és összedőlt épületekről érkeztek hírek, súlyos károk keletkeztek az elnöki palotában és az ENSZ helyi képviseletének székházában is. A földrengésnek több ezer halálos áldozata lehet — közölte tegnap a karibi szigetország elnöke. A haiti miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy az áldozatok száma meghaladhatja a százezer főt.

René Préval államfő azt mondta, a földmozgás elképzelhetetlen mértékű kárt okozott, körös-körül holttestek hevernek, a parlament beomlott épületéből hallani lehet a romok alatt rekedt emberek segélykiáltásait, a kórházak zsúfolásig vannak sérültekkel. Katasztrófa, ami történt — mondta. A Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengésben — számos egyéb épülettel, köztük több iskolával és a főváros legnagyobb börtönével együtt — összedőlt az ENSZ helyi képviseletének ötemeletes székháza, és az elnöki palota is romokban hever. Nemcsak a szegény tömegek viskói váltak a földdel egyenlővé, a tehetősebb rétegek lakta városrészekben is nagy volt a pusztítás. Szemtanúk szerint zűrzavaros a helyzet, a közszolgáltatások szünetelnek, az összedőlt házak miatt járhatatlanok az utak. A pánikba esett fővárosiak kétségbeesetten próbálták kiszabadítani a romok alól a bajba jutottakat, és eltűnt hozzátartozóik után kutattak kedden az est beállta után is.

Az amerikai földtani intézet szerint utoljára 230 éve volt ilyen súlyos földrengés a mai Haiti területén. A földmozgás epicentruma 16 kilométerre délnyugatra volt a fővárostól, Port-au-Prince-től, amelynek térségét a helyi idő szerint kedd délutáni rengés után éjjel több nagy erejű — köztük a Richter-skálán mért 5,9-es fokozatú — utórengés reszkettette meg.

Megszakadt a telefon-összeköttetés, ami nehezíti az áldozatok mentését és a károk felmérését. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint a világszervezet missziójának összedőlt épületében legalább százan voltak, amikor a földrengés bekövetkezett. Sorsuk egyelőre ismeretlen; eltűntnek nyilvánították őket. Az Amerikai Államok Szervezetéhez akkreditált haiti nagykövet azt mondta Washingtonban, hogy több tízezerre rúghat a halottak és a sérültek száma. A Vö­röskereszt becslése szerint Haiti kilencmilliós népességének egyharmada sürgős segélyre szorul a természeti katasztrófa nyomán. Az egyébként is koldusszegény ország külföldi segítséget kért. A nemzetközi közösség gyorsan megmozdult; már tegnap — főként Euró­pában és Amerikában — több tucatnyi légi szállítmányt és sok millió dollárt ajánlottak fel. A lehetőségeket korlátozza, hogy nehéz eljuttatni a helyszínre a mentőket és a segélyeket. Barack Obama amerikai elnök kijelentette, az Egyesült Államok vezető szerepet akar játszani a segélyakcióban; a térség felett átrepülő katonai repülőgépek máris megkezdték a károk felmérését. A világ többi országa is sorra teszi a felajánlásokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-01-14: Közélet - x:

Gulipán (Jegyzet) — Simó Edmund

Amikor e gyönyörű, karcsú, mondhatnám, csinos, ritka madarunk nevét választottam írásom címéül, egyáltalán nem az a szándék vezérelt, hogy kimerítő ornitológiai ismeretterjesztő dolgozatot közöljek róla, hanem inkább hangzásbeli ,,rokonsága" kapcsán emeltem ki, amely rárímel a tulipánra.
2010-01-14: Világfigyelő - x:

Nagy az érdeklődés a Stasi-akták iránt

Az elmúlt évben több mint százezren kérelmezték, hogy betekinthessenek azokba az iratokba, amelyeket annak idején az egykori NDK hírhedt állambiztonsági minisztériuma, a Stasi vezetett róluk — jelentette ki egy tegnapi interjúban az iratokat kezelő szövetségi hatóság vezetője. Marianne Birthler külön is említésre méltónak tartotta: az érdeklődők jelentős része csak húsz évvel a berlini fal 1989 novemberében történt leomlása után kérvényezte az iratokba történő betekintést. Mindezt azzal magyarázta: a jelek szerint sokan mostanáig tartottak attól, hogy a múlt felhánytorgatása — azaz az aktákba való betekintés — fájdalmat okoz.