Nagy az érdeklődés a Stasi-akták iránt

2010. január 14., csütörtök, Világfigyelő

Az elmúlt évben több mint százezren kérelmezték, hogy betekinthessenek azokba az iratokba, amelyeket annak idején az egykori NDK hírhedt állambiztonsági minisztériuma, a Stasi vezetett róluk — jelentette ki egy tegnapi interjúban az iratokat kezelő szövetségi hatóság vezetője. Marianne Birthler külön is említésre méltónak tartotta: az érdeklődők jelentős része csak húsz évvel a berlini fal 1989 novemberében történt leomlása után kérvényezte az iratokba történő betekintést. Mindezt azzal magyarázta: a jelek szerint sokan mostanáig tartottak attól, hogy a múlt felhánytorgatása — azaz az aktákba való betekintés — fájdalmat okoz.

Az egykori keletnémet polgárjogi harcos utalt arra is, hogy sok kérelem Németország nyugati feléből érkezett. ,,Még ma is rendkívül sok a teendőnk" — jelentette ki a hivatal vezetője, közvetve emlékeztetve: a fordulat, illetve az NDK összeomlása után a szövetségi kormányban is volt olyan elképzelés, hogy az aktákat meg kell semmisíteni, vagy legalábbis azokat a nyilvánosság számára hozzáférhetetlenné kell tenni. ,,Ha ez történt volna, ma védtelenek lennénk az NDK megszépítését célzó törekvésekkel szemben" — fogalmazott korábban a hatóság vezetője.

Az interjúban Birthler hangsúlyozta azt is: hivatalának a múlt feldolgozását célzó tevékenységhez még időre van szüksége. 1990-ben sokan úgy gondolták, hogy a hatóság csak tíz, legföljebb tizenöt évig fog működni — emlékeztetett Birthler, hozzátéve: a megmaradt akták iránti érdeklődés egyáltalán nem csökkent. A múlt feldolgozása nem intézhető el egy generáció alatt — jelentette ki.

Marianne Birthler egyfajta szellemi elhatárolódást sürgetett az egykori keletnémet kommunista diktatúrától. Nézete szerint az NDK-t sokan még mindig utólagosan idealizálják. A diktatúra tényéről sokan megfeledkeznek, sokan pedig bagatellizálják azt — jelentette ki a hivatal vezetője, aki szerint különösen az ifjúság körében szükséges a múlttal kapcsolatos felvilágosítás. A fiatalok ugyanis azok, akik az egykori NDK-s időket már nem ismerhették.

Az elmúlt években több mint 1,7 millióan kérelmezték, hogy betekinthessenek a róluk vezetett egykori Stasi-iratokba. 2006-ig a kérelmek száma évről évre némelyest csökkent, de 2007-től ismét növekedni kezdett. Az illetékes szövetségi hatóság archívumaiban mintegy 5,5 millió aktát tárolnak, amelyeket a volt kommunista állambiztonsági minisztérium 1950 és 1989 között ,,halmozott fel". Közöttük áldozatok és ügynökök aktái egyaránt szerepelnek. Marianne Birthler 2000 óta áll az 1990. januárban létrehozott hivatal élén.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-01-14: Világfigyelő - x:

Pusztító földrengés Haitin

Nagy erejű földrengés rázta meg Haitit; a fővárosból, Port-au-Prince-ből és a környékbeli településekről áldozatok sokaságáról és összedőlt épületekről érkeztek hírek, súlyos károk keletkeztek az elnöki palotában és az ENSZ helyi képviseletének székházában is. A földrengésnek több ezer halálos áldozata lehet — közölte tegnap a karibi szigetország elnöke. A haiti miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy az áldozatok száma meghaladhatja a százezer főt.
2010-01-14: Világfigyelő - x:

Hetven éve megoldatlan gyilkossági ügyet vettek elő

Hetven év után vette elő a chicagói rendőrség megoldatlan ügyekkel foglalkozó részlege az eddig tisztázatlan körülmények között meggyilkolt Edward J. O’Hare ügyét, akit feltehetőleg Al Capone börtönbe juttatásáért lőttek le az egykori gengszter emberei.