Pityókaaltató — Kisgyörgy Zoltán

2010. január 15., péntek, Közélet

— Jaj, hogy kicsírázott a pityókám — újságolja a kistermelő. — Meg is fáztunk az asszonnyal, amíg a pincében lecsíráztuk. Mert így nem lehet értékesíteni.

Az ilyen és ehhez hasonló történetek ismertek ugyan mifelénk, de aki nagybani termelő, aki nagyobb tételekben indítja a piacok felé második kenyerünket, annak a kor műszaki szintjén kell gondolkodnia, s ha a sikeresen megtermelt burgonyát, vetőmagot és étkezésit fokozatosan akarja értékesíteni, nem szabad idegenkednie a komoly befektetésektől sem, mert a rizikót el kell kerülni, s az okos befektetés megtérül. Egyik mezőföldi nagyobb termelő panaszkodott e sorok írójának, hogy nagyon romlik a pincében tárolt krumplija, olyannyira, hogy ,,alatta locsog a pince földje"!

Nem így történik a tárolás ott, ahol a tervszerűen megépített raktárakban már hetekkel azelőtt a szó legszorosabb értelmében elaltatták a hálóban tárolt burgonyát. Kimondottan erre a célra megtervezett, teljesen automatizált berendezéssel tudják biztosítani azt az optimális hőmérsékletet, amelyen tavaszig tárolni lehet a gumókat anélkül, hogy bármilyen kis mértékben is károsodnának. A korszerű berendezés úgy alakítja a külső hőmérséklethez a raktárhelyiségek belső hőellátását, hogy az energiatakarékos legyen a rendszert működtető szempontjából is.

— Ilyen berendezést a németországi Gaugele cég brassói kirendeltségétől lehet beszerezni — magyarázta Bartha János mezőgazdasági mérnök, ahogyan Alsó-Háromszéken nevezik, a környék ,,pityókakirálya". A cég szakemberei vállalják a rendszer beszerelését is. A berendezés és a beszerelés költségeit meg lehet pályázni a vidékfejlesztési alapnál (FEADR). Külön kis automatizált gépi agy irányítja a megfelelő hőmérsékletet a raktárakba behelyezett nagy, szellős ládák térségében, ahol az elraktározott burgonya csendesen alszik.

Két jeles kézdivásárhelyi farm (a Mucsi és a Becsek cég) is rendelkezik hasonló berendezéssel — tudtuk meg. Márpedig a világ ezután így megyen, csakis a nagy, a nagyobbacska, korszerűsített termelésnek lesz ezután megfelelő anyagi hozadéka, csak ez tudhat jó minőségű alapélelmiszert biztosítani.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-01-15: Közélet - x:

Külföldi hírek — Mózes László

Borúlátó magyarok
A magyar lakosságnak csak a töredéke számol azzal, hogy egy év múlva javul az anyagi helyzete. A túlnyomó többség úgy véli, hogy általában véve is rossz irányba mennek az ország dolgai, bár észrevehető némi javuló tendencia — derült ki a Tárki és az [origo] felméréséből. A teljes felnőtt lakosság mindössze 15 százaléka számít anyagi gyarapodásra a következő egy évben, 42 százalék úgy véli, tizenkét hónap múlva rosszabb lesz az anyagi helyzete, mint 2009 végén volt.
2010-01-15: Közélet - x:

Választási lehetőség nélkül a mikrovállalkozások — Farcádi Botond

Bizonyossá vált, hogy idéntől megszűnik a mikrovállalkozási adózási kategória, a kisvállalkozóknak így nem lesz lehetőségük arra, hogy a 16 százalékos profitadó helyett bevételük három százalékát fizessék adóként — számolt be a Háromszéknek Édler András.