Átszervezik a szaktanácsadástAlakulóban az agrárkamara-rendszer - Incze Péter

2010. január 19., kedd, Gazdakör
Többszöri halogatás után úgy tűnik, hogy a rég beígért agrárkamara-rendszer — amely az unió régebbi tagországaiban jó ideje sikeresen működik — nálunk is kialakul.

Az unió legtöbb országában minden agrártermelő kötelezően valamely kamara tagja, csekély tagdíjat fizet, ennek fejében számos előnyt élvez: a kamara alkalmazott szakemberei segítenek pályázatokat készíteni és kitölteni a területalapú támogatásra a kérvényeket, szaktanácsadást nyújtanak, képviselik a gazdák érdekeit a kereskedelmi bankokkal való hitelezési kapcsolatban.

Az ötlet megvalósítását már jó néhány leköszönt szakminiszter is elindította, de kevés sikerrel. Most a Boc-kormány a múlt év utolsó napjaiban határozatot hozott az agrárkamarák létrehozásáról.

Az 1609-es számú határozat szerint a megyei szaktanácsadó hivatalok átalakításával megalakulnak a megyei agrárkamarák (a hivatalt így értelemszerűen felszámolják). A meghatározás szerint a megyei agrárkamarák decentralizált közintézmények, jogi személyiséggel rendelkeznek, és a megyei tanácsok alárendeltségébe tartoznak, de szakmailag az országos szaktanácsadó ügynökség koordinálja. Az agrárkamara költségvetését saját bevételekből és állami támogatásokból fedezik. Utóbbiakat a központi költségvetésből utalják át, és mértékét is ott határozzák meg. A kamara személyzete a mostani szaktanácsadókból alakul ki, akiket a leltári vagyonnal egyetemben átvesz a megyei tanács.

Az agrárkamarák létrehozásának a rendelkezés értelmében két hónap alatt meg kell történnie.

A kormányhatározat szerint a megyei agrárkamarák feladata lesz a szaktanácsadási és a megyei termelők mezőgazdasági szakképzésére vonatkozó terv kidolgozása, a termelők tájékoztatása az újdonságokról. Technikai szolgáltatásként segítséget kell nyújtania a korszerű technológiák és az újszerű farmvezetési módozatok alkalmazásában. Ugyanakkor feladatuk a szakmai dokumentáció összeállításának segítése, amellyel uniós támogatások és pályázati pénzek nyerhetők el. Szakmai napokat, kiállításokat és vásárokat szerveznek. Állandó kapcsolatban kell állniuk a kutatóintézetekkel, és segíteniük azok eredményeinek gyakorlatba (termelésbe) ültetését. Az intézménynek részt kell vállalnia új mezőgazdasági termékek (vegyszerek, gépek stb.), szolgáltatások, helyi hagyományos termékek és a környezetvédő gazdálkodás népszerűsítésében. Hozzá kell járulnia az ágazati stratégia, tervek, valamint az alkalmazási normák kidolgozásához.

Ezek mellett a megyei tanács határozattal sajátos feladatokat szabhat a kamara számára, a tanács joga kinevezni a vezetőséget, meghatározni az alkalmazottak számát és a kamara belső szerkezetét. A kamara saját bevételénél is beleszólása van a tanácsnak, a különböző szolgáltatások ellenértékét megyei tanácsi határozattal szabályozzák.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-01-19: Közélet - x:

Tavaly írtuk

Január 17.
Megvédi az RMDSZ a magyar intézményvezetőket, ha szükséges, tiltakozó megmozdulásokat is szervez, hogy tudatosodjék, nem néhány ember, hanem a magyar közösség óhaja, hogy helyükön maradjanak a magyar szakemberek — szögezte le Albert Álmos, a szövetség alsó-háromszéki területi elnöke.
2010-01-19: Gazdakör - x:

Nincs új a Nap alatt (Permakultúra) - Bíró Zoltán, biogazda

A múlt héten Sepsiszentgyörgyön is elhangzó permakultúra-bemutató bebizonyította (ha még szükség volt rá), hogy az önfenntartó biogazdálkodás nem csupán néhány megszállott ügye, hanem az ökoszisztéma megsemmisítését eredményező rablógazdálkodás alternatívája.