PermakultúraNincs új a Nap alatt - Bíró Zoltán, biogazda

2010. január 19., kedd, Gazdakör
A múlt héten Sepsiszentgyörgyön is elhangzó permakultúra-bemutató bebizonyította (ha még szükség volt rá), hogy az önfenntartó biogazdálkodás nem csupán néhány megszállott ügye, hanem az ökoszisztéma megsemmisítését eredményező rablógazdálkodás alternatívája.

Talán az immár mindannyiunk által érzékelt globális felmelegedésnek, na meg az egész golyóbist átfogó gazdasági válságnak kellett eljönnie, hogy ismét erőteljesen előtérbe kerüljön az elv, miszerint az évezredeken keresztül kialakult termesztésből van, amit tanulnunk, van, amit követnünk.

Baji Béla előadásából, na meg a bemutatott könyvből (az előadásra a Bod Péter Megyei Könyvtárban múlt csütörtökön került sor — szerk. megj.) megtudhattuk, hogy mit akar a permakultúra. „Bibliája" négy alapelvet hangoztat: óvd az embert, gondozd a Föld élővilá­gát, oszd meg fölöslegeidet, korlátozd fogyasztásodat. Vagyis a biogazdálkodást kissé kiszélesítve és rendszerbe foglalva mondja: úgy kell alakítani a termelést, hogy még sok generáció élhessen a természettel együtt, nem ellene, hanem vele szerves együttműködésben, sőt, harmóniában. Tehát ez a gazdálkodási forma a természet, a mezőgazdaság, az ember által is meghatározott egész élettér olyan összefogását hirdeti, amely küzd minden, a fogyasztói társadalmat jellemző szokás, beidegződés, hanyagság ellen, amely ráirányítja a figyelmet annak önpusztító felfogására, gyakorlatára.

A permakultúra figyelmeztet: az altalajkincs, a víz, a levegő, egyszóval minden véges. Ha nem spórolunk környezetünk természetes adottságaival, az alapvető éltető elemek is eltűnhetnek a földgolyóról. A permakultúra összefogás, kaláka, a tehetség diadala és lázadás a modern fogyasztói társadalom agyonreklámozott termékei (mocska) ellen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-01-19: Gazdakör - x:

Alakulóban az agrárkamara-rendszer (Átszervezik a szaktanácsadást) - Incze Péter

Többszöri halogatás után úgy tűnik, hogy a rég beígért agrárkamara-rendszer — amely az unió régebbi tagországaiban jó ideje sikeresen működik — nálunk is kialakul.
2010-01-19: Gazdakör - x:

A dán modell (Földügyek)

Az Európai Unió némely országaiban működtetett birtokszabályozási rendszerek bemutatását a dán modellel folytatjuk.