FöldügyekA dán modell

2010. január 19., kedd, Gazdakör

Az Európai Unió némely országaiban működtetett birtokszabályozási rendszerek bemutatását a dán modellel folytatjuk.

Dániában a parasztság politikai érdekérvényesítő képessége mindig is erős volt, így a XX. század első felében a nagybirtokok felszámolása során állami tulajdonba került földeket harminchektáros gazdaságokká alakították, és kedvezményes állami kölcsönnel megtoldva kiosztották a paraszti családok között. Napjainkban is a dán jog korlátozza legszigorúbban a földszerzést.

A dán termőföldtörvény a mezőgazdasági üzemet tekinti szabályozási egységnek, így a termőföld használatának mennyiségi korlátozása is ennek szintjén értelmezhető. Egy földtulajdonegység akkora lehet, amennyit a gazdálkodó saját és családja munkaerejével meg tud művelni, ez a gyakorlatban 3—125 hektárt jelent, kivéve a kizárólag állattenyésztéssel foglalkozó üzemeket, melyek legfeljebb 250 hektár legelőterülettel rendelkezhetnek. Ha a farmer állattartással is foglalkozik, garantáltan rendelkeznie kell akkora földterülettel, mely a gazdaságban keletkező trágya környezetbarát elhelyezéséhez szükséges. Az állatok száma üzemi szinten nem haladhatja meg az 1,7—2,3 számosállat/hektár mértéket.

Mivel Dániában az agrárüzemek több mint kilencven százalékán a tulajdonos él és gazdálkodik, a haszonbérlő védelme kevésbé részletesen szabályozott. Haszonbérleti szerződés írásban, határozott időre, de legfeljebb harminc évre köthető, a bérleti díj pedig szabad megegyezés tárgya. A haszonbérlőnek sem elővásárlási, sem előhaszonbérleti joga nincs. Gazdasági társaság akkor szerezhet mezőgazdasági földtulajdont, ha a társaságnál többségi szavazati joggal és legalább az alapító vagyon tíz százalékával rendelkező magánszemélyek megfelelnek a mezőgazdasági üzem tulajdonlásához előírt feltételeknek. Egyúttal a társaságban fennmaradó további részesedéseknek az előbbi személyekkel szoros rokoni kapcsolatban állók vagy intézményi befektetők kezében kell lennie.

Dániában végrendeletben a teljes agrárüzemi hagyatékra kizárólag egy örökös nevezhető meg, akinek a többi örököst az üzem forgalmi értékénél alacsonyabb, úgynevezett hozamértéken ki kell elégítenie. Végrendelet hiányában a közjegyző osztatlanul adja át a gazdaságot az örökösöknek, akik vagy közösen üzemeltetik tovább a gazdaságot, vagy haszonbérbe adják, vagy ha van olyan az örököstársak között, aki vállalja a föld megművelését, kérheti a bíróságtól, hogy neki adják át a gazdaságot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-01-19: Gazdakör - x:

Nincs új a Nap alatt (Permakultúra) - Bíró Zoltán, biogazda

A múlt héten Sepsiszentgyörgyön is elhangzó permakultúra-bemutató bebizonyította (ha még szükség volt rá), hogy az önfenntartó biogazdálkodás nem csupán néhány megszállott ügye, hanem az ökoszisztéma megsemmisítését eredményező rablógazdálkodás alternatívája.
2010-01-19: Gazdakör - x:

Hírlugas — Ferencz Csaba

Az állatgyógyászat története
A csíkszeredai Státus Kiadó gondozásában, a Magyar Állatorvosok Világszervezete, valamint a Kovászna és a Hargita megyei tanács, a Kovászna Megyei Művelődési Központ támogatásával Ha az lónak tetemi reszketnek... címmel szakkönyv jelent meg a székelyföldi állatgyógyászat történetéről.