JegyzetMegfáradtan - Simó Edmund

2010. január 20., szerda, Múltidéző
Jóleső érzéssel tölt el mindig, amikor idősebb, az élet őszében jól benne járó párokat látok kéz a kézben vagy egymást gyöngéden átkarolva, lassan, galambszelíden ,,totyogni" a sétányokon, a park fái között, vagy leülve egy padra, arcukat a nap felé fordítva, amelyen egy pillanatra kisimulnak a barázdák.

A kék, végtelen eget nézve, oly hálásan tekintve a messzeségbe, mint akik tudják, hogy onnan, a nap irányából érkeznek számukra a mindennapi csodák, és valahol ott rejlik a mennyország…

Áhítattal nézem, amint eres kezükbe vesznek egy lehulló aranylevelet, szelíden megsimogatják erezetét, tenyerükbe helyezik, hogy ott táncoljon rajta a bütykös ujjak kerítésén átugró, még mindig virgonc, kis unoka-fény…

Felemelő érzés, amikor harangkonduláskor a templomok felé tipegnek fekete fejkendős anyókák, ezüsthajú apókák, némelyikük kis unokával, dédunokával körülörvendezve, mások botjukra támaszkodva, aztán beülve a padsorokba, fáradt testüket pihentetve, lelküket megnyugtatandó, reménységgel éneklik a zsoltárt: Megpihenni, megnyugodni hozzád jöttünk, Istenünk.

Bizony, hatvan, hetven, nyolcvan esztendő nehéz munkában, küzdelemben, örökös harcban a megsemmisíteni akaró, lehúzó erőkkel megviseli, kifárasztja a legerősebbnek vélt vasszervezetet, acélidegeket is. És milyen törékeny, gyönge tud lenni az emberi test és lélek, de ugyanakkor mennyire erős is!

Mert erős a test és a lélek, ha van értelmes cél az ember életében, ha szívében él a hit, hogy hosszabbra vagy rövidebbre szabott életútján, bukdácsolásaikor, felemelkedéseikor mindig fogja valaki a kezét, és nem engedi az életpályája legvégén sem elveszni.

Csodáljuk és szeressük meg-megfáradó öregjeinket, egy-egy simogatással, szép szóval, odafigyeléssel és ünnepléssel hessentsük el szép arcuk-homlokuk barázdáiról a gond sötét madarait. S tegyük ezt mindennap, mindenhol a nagyvilágban, amíg csak tehetjük, amíg mellettünk, közöttünk vannak megfáradt testükkel, szép arcukkal, bölcsességükkel és csodaszép mosolyukkal.

Legyen minden nap az Ő napjuk!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-01-20: Múltidéző - x:

Ismét földre zuhant egy fa - Sylvester Lajos

Zsigmond Laci halálhíre hirtelen, nagy reccsenéssel zuhant a véle egy ágról szakadt emlékeimbe, mint amikor engem kisbaconi nyugdíjas iskolamesterként és gazdaemberként magához rendelt a Fenyőspatak fölötti Szilháttya erdőrészre.
2010-01-20: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Tovább tart a lefelé (Válság) - Ferencz Csaba

A tavalyi esztendő a cégfelszámolás éve jelzővel kerülhet be a háromszéki gazdaságtörténetbe. A megyei kereskedelmi és iparkamara adatai szerint ugyanis sokkoló mértékben növekedett a tevékenységüket felfüggesztő vállalkozások száma.