Forgalomba kerülhetnek a vatikáni euróérmék

2010. január 20., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Január elsejével megnőtt az esélye annak, hogy ne csak gyűjtők vitrinjébe, hanem az átlagpolgárok pénztárcájába is kerüljön az eddig ritka vatikáni euróérmékből.

Az Európai Unió és a Szentszék közötti valutaegyezmény értelmében a Vatikánnak az új évben kereskedelmi forgalomba kell helyeznie az általa kibocsátott fémpénz 51 százalékát, cserébe viszont az eddigi 1,1 millió euró helyett 2,3 millió euró értékben verethet a pápa arcképét ábrázoló érmékből.

Az eddig fennálló rendszer pénzügyi szempontból igen kedvező volt az egyházi állam számára, mert a 3,88 euró össznévértékű vatikáni euróérme-sorozatot 30 euróért dobhatta piacra — miközben egyes gyűjtők akár 1400 eurót is megadtak egy-egy kollekcióért. Hogy ne érje veszteség, a január elsejével életbe lépett egyezmény értelmében a Vatikán továbbra is ugyanannyi érmét tarthat fenn a gyűjtőknek, mint eddig, a többi fémpénzt azonban közforgalomba kell bocsátania.

A Vatikán már eddig is messze a legnagyobb egy főre jutó érmekibocsátó volt az eurózónán belül. Míg 2002 és 2008 között egy uniós állampolgárra átlagosan 63 euró értékű érme verése jutott, addig a Vatikán esetében ez a szám 7028 euró, ami jócskán meghaladja még San Marino 422 euróját és Monaco 190 euróját is.

Hogy az érméket pontosan miként fogják forgalomba hozni, egyelőre nem ismert, a vatikáni pénzverde mindössze annyit közölt, hogy a kibocsátás technikai okok miatt nem túl egyszerű. Elképzelhető, hogy a pénz a vatikáni múzeumokon és üzleteken, illetve a Szentszék alkalmazottjain keresztül jut majd el a szélesebb közönséghez. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-01-20: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Tovább tart a lefelé (Válság) - Ferencz Csaba

A tavalyi esztendő a cégfelszámolás éve jelzővel kerülhet be a háromszéki gazdaságtörténetbe. A megyei kereskedelmi és iparkamara adatai szerint ugyanis sokkoló mértékben növekedett a tevékenységüket felfüggesztő vállalkozások száma.
2010-01-20: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Túl drága a Google első telefonja

A Google első saját fejlesztésű mobiltelefonja iránti rendkívüli érdeklődés a megjelenés után némi csalódottsággal vegyült, ugyanis a kevés újdonságot tartalmazó készülék árát szakértők túl magasnak tartják.