MementóDezső Miklós — Kisgyörgy Zoltán

2010. január 20., szerda, Magazin

Száz évvel ezelőtt született Pé­csett, 55 évvel ezelőtt halt meg Nagyajtán. Ikafalvi család sarja. Középiskolai tanulmányait Nagyenyeden végezte, az egyetemet 1914-ben Kolozsváron. Gyógyszerész és festőművész volt. Előbb Pataky László festőnél tanult, majd a Müller-Merész Gyula-féle magán-festőiskolában.

Munkái erősen impresszionista, később modern stílusban készültek, a székely tájak megörökítője. Számos tárlaton mutatkozott be Nagyenyeden (1921), Szé­kelyudvarhelyen (1923, 1936), Brassóban (1925, 1937), Kolozsváron (1928). Gyógyszerészként az erdővidéki Nagyajtán telepedett le, síremléke is ott áll. Református egyházkerületi képviselő és egyházmegyei főgondnok volt. Több olaj-, akvarell- és pasztellképét őrzi a Székely Nemzeti Múzeum, magánszemélyek és a család maradékai. Néhai nagytiszteletű Dezső Tibor (1918—1991) kézdivásárhelyi református lelkipásztor édesapja, t. Dezső András Sepsiszentgyörgy vártemplomi lelkész nagyapja. Halála után alkotásait Kézdivá­sárhelyen és Sepsiszentgyörgyön állították ki 1977-ben. Idén emlékkiállításon lesznek láthatóak művei.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-20: Pénz, piac, vállalkozás - x:

A fakitermeléstől a kerti bútorig — Iochom István

Szőcs Álmos a koszorúkészítésnél is besegít
Az ozsdolai Szőcs József és Kerekes János két másik falusfelével együtt már a rendszerváltás utáni esztendőben, 1990-ben magánvállalkozásba kezdett. 1995-ben különváltak, Szőcs József és Kerekes János fakitermeléssel és fafeldolgozással foglalkozott éveken keresztül, de 2006-tól csak a fakitermelés maradt, ekkor indították be a kerti bútor gyártását az egykori téesz területén levő kis gyártelepükön.
2010-01-20: Magazin - x:

Báthory — történelmi szuperprodukció

Egy év késéssel, de megérkezett Magyarországra is Juraj Jakubisko veterán szlovák filmrendező történelmi szupermozija, a Báthory. A Báthory Erzsébetről szóló alkotást, melyet mától vetítenek a magyar mozik, a múlt héten mutatták be a sajtó képviselőinek az Uránia Nemzeti Filmszínházban.