2.A szobakertész téli gondjai - Puskás Attila

2010. január 21., csütörtök, Család

Buzogányvirág — az igazi túlélő

Szóltunk már az átteleltetés némely gondjáról, melyek nem is csekélyek, hiszen legtöbb szobanövényünk az ,,örök nyár" vidékeiről származik, ahol a tél legfennebb némi hőmérséklet-csökkenéssel és esőzéssel jellemezhető. Ha nem biztosítjuk arra a három-négy hónapra bár a lappangó (latens) élet feltételeit, tavasszal újra gyarapíthatjuk (vásárlással) szobakertünket.

Természetesen, választhatjuk a könnyebb megoldást is: csak olyan növényeket tartunk, amelyek könnyedén elviselik a nélkülözés (fény, meleg) hónapjait is. Ezek a pozsgásnövények (kaktuszok, kőtörők), kutyatejfélék, viaszvirág, fásodó szárú növények, valamint a fikuszok, leanderek, a bonszai fácskák, a rózsamályva és még sok más, könnyen áttelelő növény.

Haladjunk tovább a lehetséges gondokkal. Ezek egyike a téli túlöntözés. Hiba az, ha ugyanannyi vizet (szobában tartott, szoba-hőmérsékletű állóvízről beszélünk!) adunk valamennyi növényünknek. Jó, ha van szakkönyvünk, amely felvilágosít a növény vízigényéről. Ha ilyennel nem rendelkezünk, akkor tudnunk kell, hogy a télen ,,takaréklángra" berendezkedett, nem növekedő, nem fejlődő növényeinknek elég a csak éppen nyirkos talaj. A túlzottan adott vizet nem használja fel a növény, s ezt a legközelebbi öntözéskor vagy a cserép tálcáján, vagy a földlabdában változatlan mennyiségben találjuk. Télen gyakorlatilag elegendő hetente egyszer (lehet, hogy akár tíznaponta is elég) öntözni. A ,,fulladásig" öntözött növény gyökere, szártöve baktériumos rothadásnak indul, és ez menthetetlen betegség. Tapintsuk meg a földlabda tetejét, ha még nyirkos, nem kell öntözni!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-21: Család - x:

Élet és halál -Jártó Kocsis Edit

Ismét süvít a mentőautó szirénája, valakiknek ismét összeszorul a torkuk, hevesen ver a szívük, és reménykednek, hogy még nem késő, még van visszaút. Akiknek pedig szerettei eltávoztak, lemondóan sóhajtanak, és végigborzongatja lelküket a keserű emlék.
2010-01-21: Család - x:

Rostfogyasztással az immunrendszerért

A sok rostot tartalmazó ételek fogyasztása javítja az immunrendszert, segíti a szervezetet a gyulladásos betegségekkel való küzdelemben — állítják ausztrál kutatók.