Felső-háromszéki polgármesterek találkozójaTurizmustól a hulladékgazdálkodásig - Iochom István

2010. január 28., csütörtök, Közélet

A kézdiszéki polgármesterek idei első találkozójának házigazdája Rácz Károly, Kézdivásárhely polgármestere volt. A munkaülésen tíz elöljáró vett részt, a vidékfejlesztés és turizmus, illetve a hulladékgazdálkodás témáját vitatták meg. Az utóbbi esztendőben a mostani volt az első olyan tanácskozás, amelyre a megyei önkormányzat vezetőségét nem hívták meg.

Bartha János, a városháza pályázatíró irodájának vezetője rövid tájékoztatót tartott a Kézdivásárhely és vidékének turisztikai népszerűsítése című pályázatról, melynek célja a kisrégió nevezetességeinek, műemlékeinek összeírása, azok minél szé­lesebb körű megismertetése. Nyomtatott reklámanyagot és honlapot készítenek, négy-öt napos túrákat javasolva az ide látogató turistáknak. A Gábor Áron téren nagyméretű tájékoztató táblát fognak felállítani a vidék nevezetességeivel, idegenforgalmi látványosságaival, azok elérhetőségével. Szintén a főtéren idegenforgalmi informá­ciós irodát is nyitnak. Turisztikai vásárokon is népszerűsítenék Kézdiszéket, hogy minél többen látogassanak vidékünkre.

Az előadó arra kérte a községek polgármestereit, küldjék be a helyi információkat, hogy minél pontosabb anyagot lehessen összeállítani. A városháza részéről Török Barna, a pályázatíró iroda munkatársa fogja összesíteni az adatokat. Rácz Károly polgármester a téma kapcsán elmondta: a pályázat kiegészítéseként a városháza saját költségén az összes szálláslehetőséget, elsősorban a panziókat is fel szeretné térképezni, hogy távlatilag interneten is lehessen szállást foglalni. Bölöni Dávid, Csernáton polgármestere azt javasolta, hogy a céhes város mintájára a felső-háromszéki településeken is jelöljék meg a műemlékeket.

A továbbiakban a hulladékgazdálkodás került terítékre. Rácz elmondta: a közeljövőben a helyi közüzemeknél az átszervezés után a háztartási szemét begyűjtésének körülményeit javítják, egy külső beruházó segítségével kibővítik a gépparkot, és a leendő hulladékátrakó állomás mellé válogatóüzemet is létesítenek. Az átszervezés után a szemétbegyűjtési árakat a megfelelő szintre csökkentik. A kézdiszéki községek zöme a kézdivásárhelyi Gosp-Com Kft. által alkalmazott magas árak miatt az Eko Sepsi Egyesü­lethez tartozó Tega céggel szállíttatja el a szemetet. Rácz polgármester szeretné, ha alacsonyabb árat ajánlhatnának a községeknek, hogy vegyék ismét igénybe a helyi közüzemek szolgáltatását. A községek polgármestereinek egyetlen kifogása az volt, hogy a háztartási szemét elszállítása utáni díjat ne a községháza gyűjtse össze, hanem a közüzemek oldja meg saját alkalmazottjával.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-01-28: Pénz, piac, vállalkozás - x:

A kő és a kőfaragás reneszánsza — Sylvester Lajos

Kilátás a templomtoronyból
Orbán Feri bácsi — amint a budapesti Reneszánsz Kőfaragó Zrt. munkatelepein szólítják — 65 éves, vargyasi származású kőfaragómester, évekkel ezelőtt Sepsiszentgyörgyön vásárolt tömbházlakást, és ezt a maga képére formálta, ami nem kis dolog, mert családi csapatával együtt a legkényesebb magyarhoni műemlék-rekonstrukciókon dolgoznak. A család férfi tagjai a kőszobrászat híres mesterei valamennyien. Részt vettek a budavári Sándor-palota felújításában, majd a pesti Bazilikánál, jelenleg a budavári Nagyboldogasszony — ismertebb nevén a Mátyás-templom — kőrestaurálását végzik.
2010-01-28: Közélet - x:

Összefogtak a ciántechnológia ellen (Verespatak)

Több európai parlamenti képviselő is kész támogatni azt a javaslatot, amelyet Tőkés László és Áder János kezdeményezett a ciántechnológia uniós szintű betiltására.