VerespatakÖsszefogtak a ciántechnológia ellen

2010. január 28., csütörtök, Közélet
Több európai parlamenti képviselő is kész támogatni azt a javaslatot, amelyet Tőkés László és Áder János kezdeményezett a ciántechnológia uniós szintű betiltására.

A parlament akkor fogad el határozatot, ha a nyilatkozatot a képviselők fele aláírja. Parlamenti vitát is kezdeményeznek az ügyben, ami Verespatak kapcsán került ismét terítékre. A kanadai beruházó ugyanis Brüsszelben próbált támogatókat szerezni a bánya megnyitásához.

Tőkés László szerint veszélyes, hogy a romániai politika a korábbinál engedékenyebb lett a bányanyitással kapcsolatban. Az RMDSZ is ,,legalábbis kétes módon viszonyul az ügyhöz, és a jelek szerint hajlandó volna a korrupciógyanúsan érdekelt román uralkodó politikai körök mellé felsorakozni az engedélyeztetés tekintetében" — jegyezte meg az EP-képviselő.

Borbély László súlyos vádnak nevezte Tőkés felvetését. Az RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter leszögezte, pártja álláspontja nem változott, ám a parlament korábban nem szavazta meg azt a törvényt, amely a ciánalapú kitermelésnek a megtiltását célozta, és amely tervezet egyik kezdeményezője RMDSZ-es politikus volt.

A ciános bányászat több uniós szabályt is sért, például a víz-, illetve a talajvédelmi keretirányelvet és a bányászati hulladékokról szólót. Áder János magyar EP-képviselő szerint nem irányelvekre, hanem felelős gondolkodásra van szükség. Egyébként az új környezetvédelmi európai biztos is vizsgálatot ígért az ügyben, s ha a ciántechnológia veszélyessége bebizonyosodik, kezdeményezi betiltását.

Verespatakon a Roşia Montană Gold Corporation kanadai—román vállalat immár évek óta ciántechnológiával működő aranybányát akar nyitni. A verespataki aranykitermelés ügye az új kormány beiktatása után került ismét a figyelem középpontjába.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-01-28: Közélet - x:

Turizmustól a hulladékgazdálkodásig (Felső-háromszéki polgármesterek találkozója) - Iochom István

A kézdiszéki polgármesterek idei első találkozójának házigazdája Rácz Károly, Kézdivásárhely polgármestere volt. A munkaülésen tíz elöljáró vett részt, a vidékfejlesztés és turizmus, illetve a hulladékgazdálkodás témáját vitatták meg. Az utóbbi esztendőben a mostani volt az első olyan tanácskozás, amelyre a megyei önkormányzat vezetőségét nem hívták meg.
2010-01-28: Közélet - x:

Uniós pénzek és az ellenzék (Magasles) - Bogdán László

Megdöbbentő bejelentést tettek az aggódó és kétségbeesett civil szervezetek és szakszervezetek, egybehangzóan állítva, hogy az elakadó, rosszul előkészített és sorozatban vissza is dobott, elfogadhatatlannak ítélt pályázatok miatt Románia akár harmincmilliárd eurós uniós támogatástól is eleshet. Ami az ország jelenlegi, áldatlan gazdasági helyzetében több, mint katasztrófa: bűn.