A világ legnagyobb csokoládéshow-ja

2010. január 30., szombat, Magazin

A kínaiaktól hagyományosan idegen csokoládét igyekeznek közelebb vinni az emberekhez a pekingi Madárfészek stadion mögött létrehozott parkkal, ahol a kultúra és a szórakozás a csokoládé jegyében ölt különböző formát. A Csokoládé Csodaország tagnap nyílt meg a nagyközönség előtt.

A világ legnagyobb csokoládéshow-jának mondják, húszezer négyzetméteren terül el, és tízmillió dollárba került. Az öt pavilonból álló komplexumban nyolcvan tonna csokoládé felhasználásával készültek el az alkotások. Több mint ezer kézművesmunka van zárt térben, vitrinekben, illetve szabadon. Köztük a kínai nagy fal, tíz méter hosszan, másfél méter magasan. Téglái fekete csokoládéból készültek. Szomszédságá­ban ott áll eredeti méretben a világörökség részét képező hsziani agyaghadsereg négy katonája is, mi több, 560 társukat is felsorakoztatták. A csokihadsereg egy derékmagasságú terepasztalon kapott helyet, katonái 25—35 centiméter magasak. Szabad szemmel szinte alig különböztethető meg az eredeti híres kék-fehér porcelántól a kiállított sárkánydíszítéses porcelánváza és a körülötte elhelyezett csésze, illetve a két aprólékosan megmunkált tányér. Festésükhöz emberi fogyasztásra alkalmas aranyport is használtak. A monstre kiállítás egyik szponzora kiállíthatta kéttonnás autóját: egy BMW-t. Tíz cukrászmester dolgozott rajta hat hónapon át, a tájékoztató szerint jó minőségű csokoládéból alkották meg. A könnyűfém felni ezüstös csillogását ugyancsak ehető pornak köszönheti.

A World Chocolate Wonderland kiállításon a látogató úgy érzi, hogy művészeti remekek között sétál. Ott vannak csokoládéból megfaragva például a dunhuangi barlangváros Buddhái is, de az üveg mögött látható ősi kínai fejfedő, továbbá bakancs, tornacipő is. Egy külön pavilonban a látogatók — némi segítséggel — maguk tölthetik fel a kiválasztott formákat, s önthetnek különböző figurákat, alakzatokat, amelyeket húszpercnyi fagyasztás után az alkotó díszes dobozban megkaphat, és haza is vihet térítés ellenében.

A park ötletgazdái úgy érzik, hogy a csokoládénak a kínai kultúrával kombinált bemutatásával, a művészet és az üzlet keverékével sikeresen köthetik össze a Nyugatot a Kelettel. Kínában egyébként csak az utóbbi években vált egyre népszerűbbé a csokoládé, a fiatalok körében. Korábban kifejezetten idegenkedtek tőle, és sokan, ha fogyasztották is, inkább csak a hidegebb, téli időszakban tették. Ma már a nagyvárosokban ugyanolyan választékban megtalálható, mint bárhol a világon, és egyre többen kíváncsiak rá, ajándékozzák is.

A park minden valószínűséggel csúcsforgalomra számíthat a közelgő tavaszünnep kéthetes időszakában. Április 10-én zárja kapuit, mielőtt még olvadásnak indulnának a ,,csodák".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-30: Magazin - x:

Elhunyt J. D. Salinger

Kilencvenegy éves korában elhunyt J. D. Salinger, az amerikai irodalom klasszikusai közé tartozó író, a Zabhegyező című világhírű regény szerzője.
2010-01-30: Faluvilág - x:

A székelyföldi nemi kultúra töredékeiből — dr. Balázs Lajos

Léstyán Csaba rajza
Erotikus játékok
A kultúra talán legősibb termése a játék. Ennek külön műfaja az erotikus játék, amit az erotikába való paraszti beavatódás egy másik intézményének neveznék. Nemcsak a szabad idő eltöltése, öncélú szórakozás szándéka a vezérelvük, hanem a távlati, a paraszti közösségek szempontjából fontos társadalmi szerepek — apa-anya, szülő-gyermek viszony, komaság, keresztszülőség — megtanulása, begyakorlása.