Húszéves a Látó

2010. február 2., kedd, Közélet

Január 30-án, szombat este Marosvásárhelyen a Művészeti Egyetem Stúdiótermében ünnepelték a Látó huszadik évfordulóját. 1990 elején döntöttek úgy az akkori szerkesztők — Markó Béla, Gálfalvi György —, hogy feladják az Igaz Szót, és a folyóirat Batsányi János verscímét, a Látót írja borítójára.

Az évfordulón Kovács András Ferenc jelenlegi főszerkesztő faggatta a munkatársakat húsz év élményeiről. Markó Béla, Gálfalvi György, Káli István, Láng Zsolt, Vida Gábor, Demény Péter idézte fel emlékeit. Sokuknak gondot jelentett az is, hogyan teremtsenek otthont az idegen városban. Szabó Róbert Csaba főszerkesztő-helyettes szerint a folyóiratot interneten is sokan olvassák, havonta legalább nyolcezren látogatják honlapjukat. Kovács András Ferenc szerint húsz év alatt arra törekedtek, hogy a kortárs magyar irodalom legjavát adják ki, lehetőleg első közlésben. (hadházi)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-02-02: Közélet - x:

,,Pestisjárvány” Sepsiszentgyörgyön (Székely Nemzeti Múzeum) — Csinta Samu

Két erdélyi helyszín, Gyergyószentmiklós és Székelyudvarhely után a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Mú­zeumban tekinthető meg január 22-től az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű kiállítása, a Démoni ragály: a pestis elnevezésű tárlat, amely a 2007. október 30-i budapesti Semmelweis orvostörténeti múzeumbeli megnyitása után tizenegy hónapon át fogadta a látogatókat. A tárlat az ember és a betegség küzdelmét állítja a középpontba, ami egészen a kór okának 1894-es európai tisztázásáig tartott.
2010-02-02: Közélet - x:

Elmaradt a polgáriak találkozója

Elmaradt az erdővidéki polgári szervezetek által péntek délutánra meghirdetett, Önrendelkezési harcunk két évtizede című találkozó.