VajdaságA korábbi vezetők visszavágnak

2010. február 4., csütörtök, Világfigyelő

Párton belüli fegyelmi eljárást kezdeményezett Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke és Pásztor Bálint parlamenti képviselő, frakcióvezető ellen Bunyik Zoltán, a párt legfőbb vezető testületének, a VMSZ tanácsának egykori elnöke.

Bunyik és Kasza József tiszteletbeli elnök ellen a VMSZ elnöksége néhány napja ugyancsak fegyelmit kezdeményezett a párt és a délvidéki magyarság érdekeit állítólag súlyosan sértő közszerepléseik miatt. Az eljárást, amelynek akár kizárás is lehet a vége, várhatóan még ezen a héten lefolytatják.

Bunyik Zoltán, aki tavaly májusban mondott le a tanács elnökének tisztéről, s azóta minden funkcióját feladta a pártban, a fegyelmi bizottsághoz küldött beadványában a VMSZ alapszabályának súlyos megsértésével vádolja a két politikust, mivel testületi határozat nélkül döntöttek úgy, hogy a párt képviselői a múlt év végén ne szavazzák meg a szerb költségvetést, előidézve ezzel a VMSZ által egyébként támogatott belgrádi kormány bukásának veszélyét. Ezzel a döntésükkel a VMSZ érdekei ellen cselekedtek, súlyos kárt okoztak a szabadkai magyarság önkormányzati képviseletének, továbbá rombolták a VMSZ tekintélyét a párt szavazóbázisa körében — áll a beadványban.

Az indoklás szerint a VMSZ alapszabálya előírja, hogy a párt parlamenti képviselői a VMSZ testületi döntéseivel összhangban alakítják ki álláspontjukat és szavaznak.

A 2010-es költségvetésről szóló szavazás előtt a VMSZ elnöke nem hívott össze elnökségi ülést, amelyen kellő megfontolás után testületi döntés születhetett volna, a VMSZ országos parlamenti frakcióvezetője pedig testületi döntés nélkül utasította a VMSZ képviselőit, hogy az előterjesztés ellen szavazzanak.

A VMSZ politizálását bíráló véleményét Bunyik Zoltán korábban az interneten tette közzé, Kasza József pedig az írott sajtónak mondta el elítélő véleményét. A tiszteletbeli elnök egy múlt heti interjújában úgy fogalmazott, hogy egy kisebbségi pártnak nincs erkölcsi alapja belső válságot okozni a parlamentben.

Ezeket a véleményeket követően mondta ki a párt elnöksége, hogy mindketten súlyos kárt okoztak a párt és a délvidéki magyarság érdekeinek, s kezdeményezte ellenük a fegyelmi eljárást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-02-04: Közélet - x:

Közösségi ház Illyefalván

Folytatja az önkormányzat a múlt század elején épült volt jegyzői lak belső korszerűsítési munkálatait.
2010-02-04: Világfigyelő - x:

A hazafiasságot törvénnyel erőltetni nem lehet

Nem fogalmazott meg állásfoglalást a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által tavaly ősszel kezdeményezett, a szlovák hazafiasság erősítését célul kitűző törvényjavaslattal kapcsolatban a szlovák kormány.