A hazafiasságot törvénnyel erőltetni nem lehet

2010. február 4., csütörtök, Világfigyelő

Nem fogalmazott meg állásfoglalást a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által tavaly ősszel kezdeményezett, a szlovák hazafiasság erősítését célul kitűző törvényjavaslattal kapcsolatban a szlovák kormány.

A kormány nem foglalt állást, a döntést a parlamentben kell meghozni. Számomra az a fontos, hogy a kormány a javaslatot nem utasította el — jelentette ki Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter (SNS), aki a jogszabálytervezetet a kabinet elé terjesztette.

A parlament decemberben első olvasatban már igent is mondott a javaslatra, a törvényjavaslat második olvasatát, amely gyakorlatilag a jogszabályról szóló vitát jelenti, tegnapra tűzte napirendjére a pozsonyi törvényhozás.

A tervezet szerint a szlovákiai iskolák minden osztályában ki kellene függeszteni a szlovák zászlót, az állami címert, az alkotmány bevezetőjét, valamint a szlovák himnusz szövegét. A himnuszt hétfő reggelente le is játszanák a diákoknak. A képviselő-testületek tagjai — az önkormányzattól a parlamentig — minden ülés elején el is énekelnék a himnuszt. A jogszabálytervezet a nyelvtörvénnyel ellentétben nem tartalmaz szankciókat, így gyakorlatilag ,,önkéntes" lenne a betartása.

A javaslat azt is tartalmazza, hogy a fiatal állampolgárok az első személyi igazolvány átvételekor hűséget esküdnének a Szlovák Köztársaságnak. A közszolgálati televízióban és rádióban éjfélkor kötelezően eljátszanák a szlovák himnuszt.

Mikolaj kijelentette: az iskolákban kifüggesztendő állami jelképek megvásárlásának költségét az önkormányzatoknak kellene viselniük.

Ha a szlovák parlament igent mond a javaslatra, a törvény április elsején lép életbe.

A szlovák ellenzék eddig elutasította a javaslatot, s azt állította: hazafiasságot törvénnyel előírni lehetetlen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-02-04: Világfigyelő - x:

A korábbi vezetők visszavágnak (Vajdaság)

Párton belüli fegyelmi eljárást kezdeményezett Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke és Pásztor Bálint parlamenti képviselő, frakcióvezető ellen Bunyik Zoltán, a párt legfőbb vezető testületének, a VMSZ tanácsának egykori elnöke.
2010-02-04: Világfigyelő - x:

Obama nem tekinti stratégiai partnernek Európát

A Barack Obama elnökké választását egy évvel ezelőtt lelkesen ünneplő európai fővárosok csak önmagukat okolhatják, hogy az új amerikai adminisztráció színre lépésével nem tért vissza a remélt bizalom és egyetértés a transzatlanti kapcsolatokban — írta tegnapi szerkesztőségi cikkében a Le Monde napilap.