Az eltűnő gyermekkor nyomábanSiettetett gyerekek 8. - Dr. Vajda Zsuzsanna

2010. február 4., csütörtök, Család

Fejlesztőipar

A gyermekeket gondozó-nevelő hagyományos intézmények mellett valóságos iparággá nőtte ki magát a ,,gyermekfejlesztés" és -szórakoztatás.

A Gekko, a McDonald’shoz hasonló franchise-rendszerben működő játszóházlánc tájékoztatójában a következőképpen igyekszik a szülők figyelmét felkelteni: ,,Minden képesség kialakulása szempontjából létezik egy úgynevezett szenzitív periódus, ezen időintervallumon belül ki kell alakulnia az egyes képességeknek, pl. a stabil ülés hat-nyolc hónapos korban jelenik meg. Ellenkező esetben akadályozza az erre épülő, az üléssel összefüggő további képességek kibontakozását. Ez az ülés példájánál maradva azt jelenti, hogy ebben a pozícióban képes a gyermek az oldalról érkező hangokat fejelfordítással helyesen lokalizálni, mely az irányhallás kialakulása szempontjából lényeges (ez később a beszédtanulásban is megjelenik, illetve a valóságban való tájékozódásunk alapja is)."

Az ember fejlődésében a valóságban nem ismerünk szenzitív periódusokat, és teljes mértékben valótlan állítás, hogy a későbbi felülés akadályozná bármilyen más képesség kialakulását. (Közismert tény, hogy a gyerekek egy része előbb tud felállni, mint felülni.)

Egy másik idézet szerint ,,az iskolára felkészítés nálunk már egy-két hónapos korban megkezdődik — a részképességek felmérésével és célirányos, egyénre szabott fejlesztésével".

A Gekko arról is igyekszik meggyőzni a szülőket, hogy szolgáltatásuk igénybevétele éppen olyan fontos, mint az iskolába járás, mert csak így lehetnek biztosak abban, hogy korrigálták gyermekük ,,tanulást nehezítő lemaradását". A ,,fejlesztés" azáltal valósul meg, hogy a franchise keretében a szervezet kész programcsomagot és eszközöket bocsát az üzemeltető rendelkezésére. A laikusok számára tetszetős lehet a gondolat, amely szerint a ,,fejlesztés" kizárólag technikai kérdés, ha a megfelelő programot ,,végigfuttatjuk" a gyereken, akkor megvalósul a ,,képességfejlesztés". Holott a fejlődés és a tanulás komplex folyamat, kisgyermekek esetében szinte közömbös a tárgyi környezet, viszont annál nagyobb jelentősége van a jelen lévő felnőtteknek, akikkel a gyerek bensőséges kapcsolatot alakíthat ki. A gyerekekre közismerten nem hatnak azok a felnőttek, akiket nem ismernek.

A Gekkón kívül még jó néhány szolgáltató vesz részt a fejlesztőiparban. A Manócska játszókuckó például 6—12 hónapos csecsemőknek kínál babatornát, amely ígéretük szerint elősegíti a megfelelő mozgásfejlődést, jó közérzetet biztosít, hathatós segítséget nyújt hasfájós babáknak, segít elkerülni és leküzdeni az esetleges izomtónus-eloszlási problémákat.

Vajon milyen izomtónus-eloszlási problémái lehetnek a néhány hónapos csecsemőnek, és hogyan lehet azokat leküzdeni? A ,,játszókuckó" is olyasmit ígér a szülőknek, ami egész biztosan bekövetkezik: a kisgyerek felül, feláll, és jól érzi magát — mint minden normális pár hónapos gyerek. Így biztosan nagyon sikeres a debreceni Aranyalma Alapítvány programja is, amely a ,,látásra, a hallásra és a tapintásra" fogja tanítani a bölcsődés korú kisgyermekeket. Természetesen, a fejlesztők maguk vállalják a fejlesztés szükségességének megállapítását, a gyerek képességeinek felmérését, olyan életkorban is, amikor az még egyáltalán nem mérhető, legfeljebb a nagyon nagy mértékű, durva lemaradások észlelhetők.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-04: Közélet - x:

Barót a fordulat napjaiban (2.) - Sylvester Lajos

Szállj, szabad madár...
Egyváltásnyi bányász feni a csákányt...
Dr. Demeter János: Jöttünk lefelé, s amire leértünk, volt egy óra, fél kettő. Kettőkor hazaérkezem olyan vendéglátós hangulatban, le is fekszem. Március 20-án hajnali negyed négy felé szól a telefon. Én felveszem, mint akit fejbe rúgtak, s hallom, hogy: Jánoska! Az a helyzet, hogy mi időnként még le-leszoktuk a beszélgetéseket hallgatni.
2010-02-04: Család - x:

Bacilusokon edződünk

Egy kis sározással vagy padlóra pottyant étellel benyelt baktérium még nem árt meg a gyerekeknek, sőt, később segíthet megvédeni őket a felnőttkori betegségektől, köztük a szívbetegségektől — állítja egy amerikai tanulmány.