Bacilusokon edződünk

2010. február 4., csütörtök, Család

Egy kis sározással vagy padlóra pottyant étellel benyelt baktérium még nem árt meg a gyerekeknek, sőt, később segíthet megvédeni őket a felnőttkori betegségektől, köztük a szívbetegségektől — állítja egy amerikai tanulmány.

,,A kutatásunkból kiderül, hogy az egészen fiatal korban ultratiszta, ultrahigiénikus környezetben nevelt gyerekek később felnőttként sokkal hajlamosabbak a gyulladásokra, ami egy egész sor betegség kialakulásának kockázatát hordja magában, köztük a szív- és érrendszeri betegségekét" — mutatott rá Thomas McDade, a tanulmány szerzője.

Az amerikai kutatók egy Fülöp-szigeteken készült tanulmány adatait használták, amely születésüktől huszonkét esztendős korukig követte a vizsgálatban részt vevők egészségi állapotát. Külön figyeltek a higiéniás viszonyokra, amelyek a gyerekeket körülvették. A felnőtt korukban elvégzett vérvizsgálat megállapította, hogy bár a filippínó gyerekek sokkal több fertőzésen estek át, mint az amerikaiak, a vérükben a gyulladásra utaló C-reaktív protein(CRP)-szint nyolcvan százalékkal alacsonyabb volt, mint az amerikaiaké. McDade és csoportja arra a következtetésre jutott: az alacsony CPR-szint annak köszönhető, hogy a filippínók sokkal több fertőzéses betegségnek vannak kitéve.

A tanulmány egyik megállapítása szerint a magas CRP-szinttel rendelkező felnőtteknek gyermekkorukban nem volt otthon háziállatuk. Mint McDade megjegyezte, ez nem azt jelenti, hogy minden szülő rohanjon malacot venni, de arra azért ügyelni kell, hogy elég közönséges mikrobával és bacilussal találkozzon a kisgyerek, és megerősödjék az immunrendszere. A kutató kijelentette, két és fél éves fia esetében a maga részéről nem habozik, ha az étel leesik a padlóra, közli a gyerekkel, hogy nyugodtan egye meg. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-04: Család - x:

Siettetett gyerekek (Az eltűnő gyermekkor nyomában) 8. - Dr. Vajda Zsuzsanna

Fejlesztőipar
A gyermekeket gondozó-nevelő hagyományos intézmények mellett valóságos iparággá nőtte ki magát a ,,gyermekfejlesztés" és -szórakoztatás.
2010-02-04: Család - x:

Soma - Sylvester Lajos

Soma, a barátom, zömök legény, bőre sötét tónusú, de ilyenkor, jó havú télben piroslik a fehér hótengerben, a nyár tüzében meg a naptól pirul, akárcsak a nevét adó sombokor gyümölcse, a som, azaz a latin Cornelius magyarra ültetett megfelelője, amelynek női párja a ma már gyakoribb Kornélia.