Háromszéken él az ország legszebb nyúlállományaKisállat-seregszemle Sepsiszentgyörgyön — Incze Péter

2010. február 9., kedd, Gazdakör

A nyúlketrecek — az egyik fő attrakció

Hatalmas érdeklődés övezte a Há­romszéki Tyúk- és Kisállattenyésztők Egyesületének éves kiállítását, amelyet az elmúlt hét végén rendeztek Sepsiszentgyörgyön. A többezres látogatottságnak örvendő rendezvény immár hagyománnyá vált, hiszen idén tizedik alkalommal szervezték meg. A helyszín is állandósulni látszik: már második éve kulturált körülmények között, az új sportcsarnok adott otthont a kiállításnak. Az első napon kissé elkeseredtek a kiállítók, hiszen csak lézengtek a látogatók, hiányoztak a máskor csoportosan érkező, de most vakáción lévő óvodások és iskolások. Szombatra azonban helyreállt a megszokott nyüzsgés, és sokszor túl kicsinek bizonyult a terem, a tagok pedig jóleső érzéssel vették tudomásul, hogy a számos látogató megbecsüli éves munkájukat.

A tyúk- és kisállattartás amúgy nem olcsó hobbi, egy jó tenyészértékű süldő nyúlért akár 200 lejt is hajlandóak fizetni, egy tollas galambjércének pedig majdnem ugyanennyi az ára. Sokan külföldre is eljárnak látogatni. A tulajdonképpeni kiállítást csütörtök délután hivatalos tenyészszemle előzte meg, ahol a kiállított egyedeket hivatásos bírók ítélték meg küllemük szerint pontozásos rendszer alapján. A maximálisan odaítélhető pontszám itt száz, de senki sem kapott kilencven pont alatt. Tavalyhoz képest megnőtt a bajnokok száma, neveket azonban nem említett Tulit Imre egyesületi elnök, mert úgy véli, valamennyien megérdemelnék a címet. Meggyőződése szerint Háromszék talán az ország legszebb nyúlállományával rendelkezik, amit a bírók is megerősítettek.

A Háromszéki Tyúk- és Kisállattenyésztők Egyesületének jelenleg negyvennégy tagja van, a közel nyolcvanéves veterántól a tizenegy éves Brînză Ervinig. Az egyesületet 1999-ben alakították újra tizenöt év után. Akkor végezték el a szaktanácsadó hivatal által szervezett szakmai képzést, és azóta is a hivatal segít a kiállítások megszervezésében. Az egyesület tagjai elhatározták: a következő tél végi szemlét megyeközivé bővítik, meghívják a csíkszeredai, brassói, marosvásárhelyi, târgoviştei és sinaiai tenyésztőket is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-02-09: Közélet - x:

Laktanya a fordulatkor — Sylvester Lajos

Szétlőtt tömbház a sepsiszentgyörgyi kaszárnyával szemben — 1989. december
Tankó Vilmos 1989-ben századosi rangban teljesít vezérkari szolgálatot a sepsiszentgyörgyi hegyivadász-alakulatnál. A szentegyházai fiatalember katonatiszti pályája szerfölött kalandos, hol a Duna—Fekete-tengeri csatorna építéséhez rendelik, hol a Zsil-völgyi bányászok közé. Ez a szolgálat nem éppen leányálom, de arra feltétlenül alkalmas, hogy sok tapasztalatot halmozzon fel, ember- és társadalomismerete mélyüljön, testileg-lelkileg megedződjék.
2010-02-09: Gazdakör - x:

Kétirányú támogatás (Mezőgazdasági perspektívaváltás 2010-ben) — Incze Péter

Az uniós csatlakozási szerződés értelmében Románia három éven át (2007, 2008 és 2009) saját állami költségvetéséből segíthette a termelőket országos kiegészítő támogatásokkal, hogy az összegek közelítsenek egy régebbi uniós tagország termelői által kapott támogatásokhoz. Az uniós szerződés azt is előírja, hogy a hektárra kapott területalapú támogatás évről évre növekedjék, és 2014-re utolérje az uniós szinten nyújtott hektáronkénti támogatásokat.