Mezőgazdasági perspektívaváltás 2010-benKétirányú támogatás — Incze Péter

2010. február 9., kedd, Gazdakör

Az uniós csatlakozási szerződés értelmében Románia három éven át (2007, 2008 és 2009) saját állami költségvetéséből segíthette a termelőket országos kiegészítő támogatásokkal, hogy az összegek közelítsenek egy régebbi uniós tagország termelői által kapott támogatásokhoz. Az uniós szerződés azt is előírja, hogy a hektárra kapott területalapú támogatás évről évre növekedjék, és 2014-re utolérje az uniós szinten nyújtott hektáronkénti támogatásokat.

A nemzeti támogatási formák ezután sem szűnnek meg egészében, de ezekről az uniós szakbizottsággal kell tárgyalni, és a mezőgazdasági szakbizottság beleegyezését kell kérni. A múlt év végi belpolitikai bizonytalanság rányomta bélyegét az unió szakbizottságával folytatott tárgyalások eredményességére, így a támogatásokról csak most jelenhetett meg a kormányrendelet.

A 14-es kormányrendelet az országos támogatások törvényes keretét határozza meg 2013-ig. A szakminisztériumnak a szektoriális előírások kidolgozását kell biztosítania, a kiegészítő támogatások kifizetését pedig a kifizetési ügynökségeken és a megyei mezőgazdasági igazgatóságokon keresztül kell megvalósítania ezután is. A kormányrendelet és az uniós előírások szerint a mezőgazdasági termelők kéttípusú segítségre jogosultak: állami támogatások a közösségi előírások szerint 2013-ig, valamint a mezőgazdasági területen tevékenykedő kis- és középvállalkozások állami támogatása.

Csak jogi személyeknek

Az első támogatási formára jogosultak meghatározása kissé homályos, szakember-, sőt, jogászszemmel nézve is csak a jogi személyiséggel rendelkező termelők részesülhetnek belőle. Ezek szerint jogosultak az engedéllyel rendelkező magántermelők (PFA — persoană fizică autorizată), a családi vállalkozások, cégek, egyesületek, termelői csoportok, amelyek szerepelnek a helyi tanácsok gazdalajstromában, a farmnyilvántartóban, az országos állatnyilvántartóban és egyéb kataszteri nyilvántartásokban, egyedül vagy közösségi formában művelik a területeket vagy tartják az állatokat. A kormány a szakminisztériumon keresztül az alábbi jogcímeken adhat nemzeti támogatást: a környezetvédelem támogatása, a mezőgazdasági termékek minőségének javítása, szakmai tanácsadásnyújtás, természeti katasztrófák és a kedvezőtlen időjárás által okozott károk részleges megtérítése, a növény- és állatbetegségek leküzdése, biztosítások kifizetése, a nehéz anyagi helyzetben levő termelők és feldolgozók megsegítése, átalakítása vagy bezárása, munkaerő-foglalkoztatás támogatása, kutatástámogatás, szakmai képzések támogatása, állami garanciák vállalása, közhasznú társaságok támogatása, a mezőgazdasági termékek reklámozásának támogatása, támogatások az állattenyésztésben. A vidékfejlesztés terén támogatható a farmok korszerűsítése, a termékfeldolgozási beruházások, az állati jólét biztosításának és a környezetbarát gazdálkodásra való átállás támogatása, Natura 2000-es kifizetések, a hátrányos helyzetű régiók különleges támogatása, a fiatal gazdák vidéken történő megtelepedése, a termelői csoportok megalakítása, beruházások az állattenyésztésben. A támogatási formák életbeléptetésére és az éves kifizethető összegekre a kormány alkalmazási szabályozást dolgoz ki.

Mire számíthatnak a kis- és középvállalkozások?

Az alkalmazható állami támogatások másik típusa a kis- és középvállalkozásokra érvényes. Számukra az alábbi támogatási formák nyújthatók: kártérítések fizetése a betegségek és élősködők által okozott károkra, a kedvezőtlen éghajlati viszonyok által előidézett károk megtérítése, biztosítások kifizetése, a minőségi termékek előállításának ösztönzése, szaktanácsadói szolgáltatás biztosítása, segélyek az állattenyésztésben, a vidékfejlesztés terén pedig támogathatók a farmszintű beruházások, a tájjelleg és a hagyományos épületek megőrzése, a fiatal gazdák megtelepedése, a termelői csoportok megalakítása, a mezőgazdasági területek tagosítása, beruházások az állattenyésztési ágazatban. A kidolgozandó alkalmazási szabályozást ezen állami támogatásokra kormányhatározatok formájában fogják jóváhagyni. Ezekről viszont az unió mezőgazdasági szakbizottságát is értesíteni kell.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-02-09: Gazdakör - x:

Kisállat-seregszemle Sepsiszentgyörgyön (Háromszéken él az ország legszebb nyúlállománya) — Incze Péter

A nyúlketrecek — az egyik fő attrakció
Hatalmas érdeklődés övezte a Há­romszéki Tyúk- és Kisállattenyésztők Egyesületének éves kiállítását, amelyet az elmúlt hét végén rendeztek Sepsiszentgyörgyön. A többezres látogatottságnak örvendő rendezvény immár hagyománnyá vált, hiszen idén tizedik alkalommal szervezték meg. A helyszín is állandósulni látszik: már második éve kulturált körülmények között, az új sportcsarnok adott otthont a kiállításnak. Az első napon kissé elkeseredtek a kiállítók, hiszen csak lézengtek a látogatók, hiányoztak a máskor csoportosan érkező, de most vakáción lévő óvodások és iskolások. Szombatra azonban helyreállt a megszokott nyüzsgés, és sokszor túl kicsinek bizonyult a terem, a tagok pedig jóleső érzéssel vették tudomásul, hogy a számos látogató megbecsüli éves munkájukat.
2010-02-09: Gazdakör - x:

Hírlugas

Kétszázmillió euró az agrárkörnyezetre
Mintegy tizenötezer magyarországi gazdálkodó részesülhet támogatásban az agrár-környezetgazdálkodási program (AKG) keretében az elkövetkező öt évben — közölte a magyar Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. A szaktárca kiemelte: mintegy 1,2 millió hektár területen évente összesen 55 milliárd forint — közel 200 millió eurónyi — támogatás nyerhető el az AKG-programból.