Csizmás futballcsapat

2010. február 10., szerda, Magazin

A kézdivásárhelyi Kósa család hagyatékából alighanem a székely labdarúgás történetének egyik legizgalmasabb fotója került elő. A tizenöt, nullás géppel kopaszra nyírt fiatalember, úgy, ahogy ez a kézdivásárhelyiek öltözködéséhez illik, hatalmas méretű és súlyú, elnyűhetetlen döngettyűkkel a lábukon — elvégre ebben a városban Erdély- és moldvai hírű nemes csizmadiacéh munkálkodott —, a központi állású asztalkán bő italválaszték, a futballisták kezében öblös űrtartalmú poharak, és, a felvétel központjában egy kézben tartott futball-labda.

Az ülősor férfiai komoly, ünnepélyes arccal nyújtják koccintásra poharukat az utókor labdarúgóival. A fotót Józsa Lajos juttatta el hozzánk, és ezzel csak az a gondunk, hogy a felvételt a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Mú­zeum csizmadiacéhének gazdag gyűjteménye számára ajánljuk-e fel, vagy a székely labdarúgás hagyományait szemléltettessük véle?

A nagyított fénykép hátsó oldalán, úgy, ahogy ez szokás volt, családi és nemzeti vonatkozású tintaceruzás feljegyzések is vannak: ,,Erdélyt visszakaptuk 1940. augusztus 30-án péntek nap. A magyar honvédek átlépték a határt 1940. szeptember 5-dikén reggel. Sepsiszentgyörgyre beérkeztek a honvédek 1940. szeptember 13-án reggel. Édesapám meghalt 1947. március 15-én este 8 órakor. Mikika született 1949/12. hó 27-én délután 5 órakor. Leontina született 1951/4. hó 2-án öste 10 órakor. Linika meghalt 1951 április 9-én Bukarestben."

A nemzet és a család történetének legfontosabb eseményei — születés és halál — így, ilyen természetes egyszerűségben torlódnak egymásra. Az is jellemző, hogy a családtörténet ezer és ezer eseményéből a család tagjai mit tartanak fontosnak és mit emelnek ki.

(sylvester)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-10: Magazin - x:

Vasárnap vásárnap a Gozsdu Udvarban

A világ sok nagyvárosához hasonlóan Budapesten a Gozsdu Udvarban is minden vasárnap lesz művészpiac, kirakodóvásár március első vasárnapjától szeptemberig.
2010-02-10: Magazin - x:

Bíróság dönt a szambakirálynő sorsáról

A Rio de Janeiró-i családjogi bíróság fog dönteni arról, lehet-e szambakirálynő egy hétéves kislány a brazíliai metropolis idei karneválján.