Bíróság dönt a szambakirálynő sorsáról

2010. február 10., szerda, Magazin

A Rio de Janeiró-i családjogi bíróság fog dönteni arról, lehet-e szambakirálynő egy hétéves kislány a brazíliai metropolis idei karneválján.

Júlia Lira az egyik legnevesebb szambaiskola, az Unidos do Viradouro felvonulását vezetné a hét végén a szambaiskolák hagyományos versenyén. Nem más jelölte ki őt erre a feladatra, mint édesapja, aki az iskola vezetője. A gyermek jogait védő állami tanács azonban úgy véli, a hétéves lányka túl fiatal arra, hogy egy szexualitást tükröző szerepben lépjen fel. ,,Nem a gyermekek karneváli részvétele ellen szólalunk fel, az része a brazil kultúrának. Azt azonban nem engedhetjük meg, hogy egy hétéves gyermeket felvonultassanak egy olyan szerepben, amely hagyományosan nagyon szexuális beállítottságú" — érvelt hét végi nyilatkozatában Carlos Nicodemos, Rio de Janeiro állam gyerekjogvédő tanácsának illetékese.

,,Orvoshoz kell mennie annak a férfinak, aki egyfajta izgalmi állapotba kerül, ha egy hétéves gyermekre néz... Júliának minden adottsága megvan arra, hogy szambakirálynő legyen" — érvelt leánya felléptetése mellett Marco Lira, a Viradouro szambaiskola vezetője.

A többi fellépőtől eltérően a szambakirálynők soha nem fedetlen mellűek, és nem csak csillogó díszek fedik testüket. A hétéves Júlia is fehér miniszoknyát, topot, fejdíszt és magas sarkú ezüstszandált visel a próbákon. Brazíliában régóta gond a gyermekek szexuális kizsákmányolása. Ha engedjük, hogy Júlia szambakirálynőként lépjen fel, terjedni fog a gyermekekkel szembeni szexuális tárgyként való bánásmód a brazil társadalomban — érvelnek jogvédők.

A szambaiskolák hagyományos versenye a riói karnevál fénypontja. A Viradouro iskola, amely 1997-ben már megnyerte a versenyt, nem először vita tárgya. 2008-ban egy bíró betiltotta azt a jelenetüket, amelyben egyik táncosuk Adolf Hitler jelmezében vonult volna fel mögötte meztelen emberekkel, akik a holokauszt túlélőit ábrázolták volna.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-10: Magazin - x:

Csizmás futballcsapat

A kézdivásárhelyi Kósa család hagyatékából alighanem a székely labdarúgás történetének egyik legizgalmasabb fotója került elő. A tizenöt, nullás géppel kopaszra nyírt fiatalember, úgy, ahogy ez a kézdivásárhelyiek öltözködéséhez illik, hatalmas méretű és súlyú, elnyűhetetlen döngettyűkkel a lábukon — elvégre ebben a városban Erdély- és moldvai hírű nemes csizmadiacéh munkálkodott —, a központi állású asztalkán bő italválaszték, a futballisták kezében öblös űrtartalmú poharak, és, a felvétel központjában egy kézben tartott futball-labda.
2010-02-10: Magazin - x:

A Párizs meteorit

Kivételes, 1,3 kilogramm súlyú és 4,5 milliárd éve szinte változatlan állapotú meteoritra tett szert a párizsi természettudományi múzeum, hogy ezzel is bővítse ismereteinket a Naprendszer és a földi élet kialakulásáról.