A Párizs meteorit

2010. február 10., szerda, Magazin

Kivételes, 1,3 kilogramm súlyú és 4,5 milliárd éve szinte változatlan állapotú meteoritra tett szert a párizsi természettudományi múzeum, hogy ezzel is bővítse ismereteinket a Naprendszer és a földi élet kialakulásáról.

,,Lezuhanásának körülményeit nem ismerjük" ― közölte a múzeum, nem zárva ki, hogy becsapódását valahol csak megfigyelték. ,,Ez egy kivételesen ép meteorit, pedig a Földön gyorsan rongálódnak" ― mondta Brigitte Zanda, a múzeum ásványtani és kozmológiai laboratóriumának szakértője.

A meteoritok aszteroiddarabkák, amelyek nem tömörültek össze bolygókká a Naprendszer kialakulásakor, körülbelül 4,5 milliárd évvel ezelőtt. Egyedülálló információkat hordoznak az anyag akkori állapotairól. ,,Ezt a meteoritot, társaival ellentétben, gyakorlatilag nem változtatta meg a víz körforgása, és nem esett át túl nagy hőmérséklet-ingadozáson sem" ― hangsúlyozta a múzeum. Ásványai ezért megközelítően az összesűrűsödésüket követő állapotban vannak. A múzeum ásványtani és kozmokémiai laboratóriumának tudósai bíznak abban, hogy ennek a megőrzött állapotnak a minősége kiterjed azokra a szerves vegyületekre is, amelyeket gyakran az élet molekuláris eredetének tartanak.

A Párizs névre keresztelt meteorit legnagyobb része a múzeum gyűjteményébe került, de egy 150 grammos szeletét tudományos célra mintának elkülönítették. A múzeum nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyiért vette meg a meteoritot, de Brigitte Zanda szerint ,,jutányosan, a piaci ár alatt" jutottak hozzá.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-10: Magazin - x:

Bíróság dönt a szambakirálynő sorsáról

A Rio de Janeiró-i családjogi bíróság fog dönteni arról, lehet-e szambakirálynő egy hétéves kislány a brazíliai metropolis idei karneválján.
2010-02-10: Magazin - x:

Magyar Filmszemle

Pálffy Tibor a Bibliothéque Pascalban
A Bibliothéque Pascalnak, Hajdu Szabolcs filmjének ítélték a 41. Magyar Filmszemle fődíját, az Aranyorsót. A legjobb rendezőnek járó elismerést megosztva Dyga Zsombor (Köntörfalak) és Pejó Róbert (Látogatás) kapta hétfőn Budapesten.