Magyar Filmszemle

2010. február 10., szerda, Magazin

Pálffy Tibor a Bibliothéque Pascalban

A Bibliothéque Pascalnak, Hajdu Szabolcs filmjének ítélték a 41. Magyar Filmszemle fődíját, az Aranyorsót. A legjobb rendezőnek járó elismerést megosztva Dyga Zsombor (Köntörfalak) és Pejó Róbert (Látogatás) kapta hétfőn Budapesten.

Nagyjátékfilmes kategóriában tehát Aranyorsó-díjat kapott Hajdu Szabolcs (Bibliothéque Pascal), Moziverzum-díjat Vágvölgyi B. András (Kolorádó Kid), rendezői díjat megosztva Dyga Zsombor (Köntörfalak) és Pejó Róbert (Látogatás), operatőri díjat Nagy András (Bibliothéque Pascal). A Simó Sándor első filmes díjat Almási Réka kapta a Team Buildingért, színészi különdíjat Tóth Sándor (Vespa), a legjobb női alakításért Kerekes Éva Vicát (Ki/Be Tawaret), a legjobb férfi alakításért Elek Ferencet (Köntörfalak) díjazták. A kisjátékfilmes kategóriában a legjobb film Szimler Bálint: Itt vagyok, a legjobb kísérleti film Magyarósi Éva: Léna. A dokumentumfilmes kategória fődíját, az Ember Judit-díjat megosztva Csáki László Bádogváros és Almási Tamás Puskás Hungary című filmje nyerte el. Dokumentum kategóriában az MMK és a Duna TV közös díja, a Duna-díj megosztva Szőczi Árpádé (Drakula árnyéka — a romániai forradalom kitörésének valódi története) és Zámborszki Ákosé (Utolsó előadás) lett. A tudományos-ismeretterjesztő kategóriában a legjobb tudományos-ismeretterjesztő filmnek Sári Zsuzsa Egy világfi Szegeden — Szentgyörgyi Albert szegedi éveiről című fimjét ítélték. A legjobb tévéfilm fődíját Mátyássy Áron Átok című alkotása kapta. A Film.hu internetes közönségszavazásának díja Dyga Zsombornak jutott a Köntörfalakért.

Összesítve a legtöbb díjat a Bibliothéque Pascal, Hajdu Szabolcs alkotása és Dyga Zsombor Köntörfalak című játékfilmje kapta: mindkét alkotást négy-négy díjjal jutalmazták. Két-két díjat vitt el a nagyjátékfilmek között a Vespa (legjobb eredeti filmzene és Tóth Sándor alakításáért színészi különdíj), a Kolorádó Kid (Moziverzum-díj és a legjobb látvány- és díszlettervezés díja), A vágyakozás napjai (a legjobb forgatókönyv és az Aranymikforon-díj), valamint a Team Building (legjobb első film és produceri díj). A dokumentumfilmek között a Puskás Hungary több díjat is kapott. Almási Tamás filmjéé lett ― megosztva ― a kategória fődíja és az Art Mozi Egyesület díja is.

A korábbi évekkel ellentétben idén a zárógálán adták át a szemle életműdíjait is. Idén Révész Gittát, a Magyar Filmlaboratórium produkciós vezetőjét, Nagy Anna színésznőt, Szoboszlay Péter animációsfilm-rendezőt, Zsombolyai János operatőr-rendezőt, Pásztor József gyártásvezetőt és Djoko Rosic szerb-bolgár színészt tüntették ki.

A Magyar Mozgókép Mestere díj két idei kitüntetettje közül hétfő este Rózsa János Kossuth-díjas rendező is átvette az elismerést. A másik díjazott, Grunwalsky Ferenc Kossuth-díjas operatőr-rendező még a múlt héten jelezte: az elismerést majd akkor kívánja átvenni, amikor lemondása a Magyar Mozgókép Közalapítvány éléről jogi értelemben is hivatalossá válik.

Hajdu Szabolcs, a 41. Magyar Filmszemle fődíjas alkotásának, a Bibliothéque Pascalnak a rendezője jól érzi magát a jelenben, de már készül a Berlinalén való szereplésre és következő filmjére. Mint az MTI-nek nyilatkozva elmondta, kevés jó emléke van a hétfőn szemlefődíjat kapott film forgatásáról, inkább arra emlékszik, amikor valami nem stimmelt. ,,Kevés olyan nap volt, amikor nyugodtan tudtunk volna dolgozni, ha meg nyugalom volt, akkor unalmas dolgok történtek. A laza részeket ki is vágtam a filmből. Úgy látom, hogy a stressz, a feszült idegállapot bizonyos szempontból jót is tett az anyagnak, nem hagyott ellustulni, belesüppedni egy kényelmes helyzetbe" ― elevenítette fel forgatási emlékeit Hajdu Szabolcs. Mint kifejtette, a történet a Fekete-tengertől, Erdélytől az Atlanti-óceánig tart, nagyjából ezen a vonalon feszül Európa migrációs íve. ,,Azért Liverpoolba kerül a különös szexrabszolgaságba kényszerített főhős, mert ez a város a bűnözés és a prostitúció egyik legendás központja. Emellett imádom Liverpool üres tereit, hangulata szülővárosomra, Debrecenre emlékeztet. Csendes, de kicsit alattomos hely" ― fejtette ki a rendező. A német—magyar produkcióban készült filmben egyébként számos román színész szerepel (a legismertebb közülük Oana Pellea), de sepsiszentgyörgyi színész is: Pálffy Tibor.

Hajdu Szabolcs, aki a Magyar Filmszemlén 2001-ben első filmes, 2006-ban pedig rendezői díjat kapott, a mostani fődíjról azt mondta: az elmúlt években a Bibliothéque Pascallal volt elfoglalva, és saját fejlődéstörténete a legritkább esetben jut az eszébe. A filmet meghívták a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Forum szekciójába, ott február 17-én vetítik. ,,Remé­lem, Berlinben is jól fogadják majd a Bibliothéque Pascalt, és efelé mutat a mostani szemlén kapott külföldi filmkritikusi díj is. Már előkészítés alatt áll új filmem, amely egy Tar Sándor-novellákból tervezett trilógia első része lesz" — mondta végül a 41. Magyar Filmszemle fődíjas mozijának rendezője.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-10: Magazin - x:

A Párizs meteorit

Kivételes, 1,3 kilogramm súlyú és 4,5 milliárd éve szinte változatlan állapotú meteoritra tett szert a párizsi természettudományi múzeum, hogy ezzel is bővítse ismereteinket a Naprendszer és a földi élet kialakulásáról.
2010-02-10: Riport - x:

Hidvégen nehezek a hétköznapok — Kisgyörgy Zoltán

E székföldi településen egyre ritkábbak a polgári faluünnepek. Három egyház templomaiba szorulnak a vallásos ünnepek, pedig a község két utolsó polgármestere, Horváth Miklós és Alexandru Cucu uniós szintre korszerűsítette a helyi művelődési otthon épületét. Riportunk nem tűzheti célul végigpásztázni azt az utat, amit ez a történelmi település a XX. és a XXI. század esztendei alatt megtett. Tanulságos históriájának eseményei olykor lehangolóak. A dél-erdélyi sorsot a totalitárius rendszer túlkapásai tették még nehezebbé, az 1989-es rendszerváltozás után pedig nem az akarat és az igyekezet, hanem a pénz hiánya lett a gazdasági fejlődés fékpofája. Tizennyolc évvel ezelőtt 683 lélek magyarnak, 558 románnak és 475 román anyanyelvű cigánynak vallotta magát. Utóbbiak száma nőtt, egyházi és közösségi beilleszkedésük sok-sok kívánnivalót hagy maga után. A községi tanács a hazai politikai paletta igen színes képét mutatja, jelenlegi polgármestere az ellenzéki szocialista párt színeiben kormányoz.