A csend szava — Jártó Kocsis Edit

2010. február 11., csütörtök, Család

Ha a csend beszélni tudna... kezdődik egy régi sláger. Elgondolkodom, hisz a világban, mely körülvesz, helye van a zajnak, lármának, szüntelen csevegésnek, hangos szónak, üvöltő zenének, csak a csendnek nem.

Kevés az a pillanat, amikor az emberek elcsendesednek, és nem kifelé, a nyüzsgő világra figyelnek, nem a nagy eseményekre irányul figyelmük, hanem az apró történéseket is észreveszik. Akinek környezetében kisgyerekek élnek vagy háziállatok, de akár kedvenc növények is, sokszor megfigyelheti az apró dolgok jelentőségét. Egy virág a szépségével, különlegességével hívja fel magára a figyelmet, egy házi kedvenc sokszor a ragaszkodása által lesz szeretetre méltó, egy kisgyerek pedig ezer észlelésével hozza közelebb hozzánk a világot. Figyelmet kelteni nem csak hangoskodással, zajjal lehet, hanem számtalan módon.

A csend nem csak ijesztő vagy feszült lehet, hanem körülölelő, simogató, pihentető, teremtő erejű. Aki nem fél a csendtől, az nem fél magára maradni gondolataival, érzéseivel, nem fél szembenézni önmagával. Alkalmat ad a gondolatoknak, szavaknak, hogy elnyerjék jelentőségüket, leülepedjenek, hassanak. Esélyt teremt a léleknek a pihenésre, az erő megsokszorozására, a nekikészülésre az újabb rajt előtt.

Akinek csecsemő vagy kisgyerek él a környezetében, tudja, hogy mennyire fontos a kiegyensúlyozott élethez, jó közérzethez számukra a csend. Sok kisgyerek éppen azért nyűgös, zaklatott, mert nincs körülötte csend, amikor elfárad.

Ahogy növekszik, mindenki hozzászokik a környező világ zajaihoz, és elfelejti valamikori igényét a csend iránt. Megszokja a zajt éppen úgy, mint a kipufogógázzal telt levegőt, de míg ez utóbbit, ha ritkán is, mindenki igyekszik pótolni kiruccanással a szabadba, a csendről megfeledkezik. A természetbe is magával viszi a zajforrásokat: a telefont, a rádiót, és sokszor még azokra sincs tekintettel, akik csak a természet hangjait szeretnék hallgatni.

A furcsa az, sok ember ideges, és mégsem veszi észre, hogy ez az idegállapot pontosan a csend hiánya miatt áll elő. A lelki egyensúlyhoz épp olyan szükség van a csendre, mint a kommunikáció bármely formájára, s így ahelyett, hogy hangos szóval akarnánk érvényt szerezni akaratunknak, a jól irányzott hallgatással is megtehetjük ugyanezt, talán sokszor még hatásosabban.

Ha úgy érezzük mindezek után, hogy eljött az idő, amikor a csend szavát akarjuk hallani, hangolódjunk rá Schubert lelket simogató dalával, melynek címe: Te vagy a csend...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-11: Sport - x:

Taroltak a szentgyörgyiek (Bowling)

A sepsiszentgyörgyi Gábor Csaba és Bogdán Beáta győzelmével zárult az elmúlt hét végén véget érő első csíkszeredai 300 Bowling Club Kupa nevet viselő amatőr bowlingbajnokság. A küzdelemsorozaton tíz nő és huszonhárom férfi vett részt, a döntőbe pedig 8—8 játékos jutott be.
2010-02-11: Család - x:

Veszélyes a kamaszkori elhízás

A gyerek- és felnőttkori testsúly nem, a kamaszkori elhízás azonban összefüggésbe hozható egy idegrendszert érintő gyulladásos betegség, a szklerózis multiplex kialakulásával — állapították meg amerikai kutatók.