Szobakertészek téli gondjai, 4. — Puskás Attila

2010. február 11., csütörtök, Család

Sorozatunkat néhány zárótanáccsal zárjuk a növényeiket télen is jól gondozni akaróknak.

Az öntözővíz. Szóltunk már az öntözés téli mértékletességéről. A túlöntözés több kárral jár, mint haszonnal. Úgyszintén a kemény (mészben gazdag) víz is. Ezért a mostani hóbőség igen alkalmas arra, hogy szobahőmérsékleten megolvasztva lágy vízként öntözzünk vele. Ha fehér mészszemcsék fedik cserepünk talajának felszínét, biztosak lehetünk a kemény ivóvizünk ártalmasságában, amely még a fertőtlenítésre használt — szintén nemkívánatos — klórt is tartalmazza. Ha csapvizet használunk, azt előzőleg forraljuk fel!

Ha ujjunkat kb. 2 cm-re bedugjuk a talajba, és az nyirkos, növényünk még nem igényli a vizet.

Téli virágok, színes levelek. Vannak télen (is) virágzó szobanövényeink. Ilyenek a primula, ciklámen, mikulásvirág, begónia, karácsonyi kaktusz, fokföldi ibolya (felvételünk), azálea. Hasonló­képpen vannak növényeink, amelyek levelük alakjával, változatos színükkel gyönyörködtetnek. Ilyenek az alokázia, begónia boweri, indás kőtörőfű, nyíllevél, pálmák stb. A kevés fény miatt a színes vagy fehér-zöld levelek zölddé válhatnak, de ez ne zavarjon, tavasszal visszanyerik eredeti színüket.

A télen is virágzók közül talán a két legkedveltebb (és leggyakoribb is) a ciklámen és a fokföldi ibolya. Nem kedvelik a magas hőmérsékletet (legfennebb 16 C°-ot), és az öntözést alulról, a levelek nedvesítése nélkül végezzük. Az afrikai (fokföldi) ibolya nem virágzik, ha 16 foknál hidegebb, sötétebb, árnyékos helyen tartjuk.

Az üzletekben vásárolt szobanövények általában tanáccsal ellátott jelzőlapocskákkal kerülnek forgalomba. Tartsuk be az ott leírt utasításokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-11: Család - x:

Előretör a rák

A fejlődő országokban nagyobb fenyegetést jelent a rák, mint a tuberkulózis, a malária és az AIDS együttvéve; a rákos megbetegedések hulláma azokat az országokat sodorhatja el, amelyek a legkevésbé vannak felkészülve a betegség kezelésére.
2010-02-11: Közélet - x:

Laktanya a fordulatkor, 3. (Tankó Vilmos, nyugalmazott ezredes emlékezik)

Éles helyzetben
Lemegyek, felnézek a megyei pártbizottság épületére, és a teraszon világosan látom, hogy félnehéz fegyverek vannak készenléti állapotban. A szalagban felfűzött töltények kecsesen lelógnak.
Nyugtalanít ez a tény. Ismerem az arcokat, akik ott vannak, de nincs arra garanciám, hogy egyformán gondolkodunk. Meg aztán nem érzi jól magát az ember, ha a háta mögött esetleg kivégzőosztag működik. Erről nem volt szó. De a világon semmiről nem volt szó, amivel lehetne valamit kezdeni.