Emlékezzék ön is! — Sylvester Lajos

2010. február 11., csütörtök, Közélet

A Kaláka Könyvkiadó Háromszéki nekigyürkőzés című felhívására szerkesztőségünkbe számos visszaemlékezés érkezett az 1989-es székelyföldi fordulat eseményeiről. Tekintettel a beérkezett anyag bőségére és a kötet terjedelmi korlátozottságára, az eseményeket most csak 1990. március végéig áll módunkban az időszak négy legnagyobb közösségi élménye köré csoportosítva nyomon követni. (A tulajdonképpeni ’89-es fordulat, a ’90. februári gyertyás tüntetéssorozat a teljes körű magyar iskolai oktatásért, 1990. március 15. megünneplése és Marosvásárhely véres vasárnapjának háromszéki visszhangja.)

A beküldött írások szerzőjének nevét, ha kéri, nem tüntetjük fel, az eredeti dokumentációs anyagot a Székely Nemzeti Múzeumban helyezzük el, hogy a további kutatások számára is elérhetővé tegyük, a fotókat vagy egyéb dokumentumokat a szerkesztőségben számítógépes rendszerünkbe tápláljuk, és az eredeti anyagot, amennyiben erre igényt tartanak, azonnal visszaszolgáltatjuk.

Felhívásunkra az eddig beérkezett visszaemlékezések bősége és tematikai, műfaji változatossága a szerkesztőket is meglepte. Van, aki egymagában is majdnem egy kötetre való anyagot küldött be, vannak, akik eddig félretett vagy éppenséggel rejtegetett egykori celluloid szalagról rekonstruálják az 1989. végi és 1990 első negyedének képi eseményeit, ami azt jelenti egyrészt, hogy a húsz évvel ezelőtti események ma is elevenen élnek a köztudatban, spontán beindult a történetek generációs továbbadása is. Az eddig beérkezett anyag alapján egyértelműen megállapítható, hogy kitűzött céljaink egyike, amely alapján újrateremtjük a húsz évvel ezelőtti, a Kárpát-medencei magyarság körében méltatlanul feledésbe merült és mellőzött eseményeket, a tervezett kötet kiadásával megvalósul.

Természetesen vannak — és lesznek — térségi, tematikai egyenetlenségek is. Szűkös a fotóanyag és egyéb korabeli képi dokumentáció. Sepsiszentgyörgy mellett meglepően gazdag anyag érkezett Erdővidékről, Kézdivásárhelyről, Kovászna és környéke viszont az eddigiek alapján árnyékolt. A községek közül Rétyről, a bölöni eseményekkel kapcsolatosan kaptunk figyelemre méltó emlékanyagot.

Az anyag bőségére és sok visszaemlékezés terjedelmére való tekintettel a Háromszék a bőség zavarával küzd. Lapterjedelmi okok miatt ezután a terjedelmesebb visszaemlékezésekből csak szemelvényeket tudunk közölni. A tervezett kötet szerkesztése folyamatos.

Emlékezzék tehát Ön is, vegyen részt a Háromszék történetének egy markáns időszakát megörökítő közös munkában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-02-11: Közélet - x:

Laktanya a fordulatkor, 3. (Tankó Vilmos, nyugalmazott ezredes emlékezik)

Éles helyzetben
Lemegyek, felnézek a megyei pártbizottság épületére, és a teraszon világosan látom, hogy félnehéz fegyverek vannak készenléti állapotban. A szalagban felfűzött töltények kecsesen lelógnak.
Nyugtalanít ez a tény. Ismerem az arcokat, akik ott vannak, de nincs arra garanciám, hogy egyformán gondolkodunk. Meg aztán nem érzi jól magát az ember, ha a háta mögött esetleg kivégzőosztag működik. Erről nem volt szó. De a világon semmiről nem volt szó, amivel lehetne valamit kezdeni.
2010-02-11: Gazdaság - x:

Politikai viták áldozatává válik a székelyföldi termék? — Farcádi Botond

Óriási lehetőség előtt állnak a székelyföldi termelők: a magyarországi Cora üzletlánc május elején székelyföldi hetet rendez: helyi termékeket lehet majd népszerűsíteni, a siker pedig jelentős megrendeléseket eredményezhet. Ehhez azonban mindenekelőtt az szükségeltetik, hogy a székelyföldi termék védjegy ügyében egyezségre jussanak a felek, akik eddig egymás ellen áskálódtak, olyannyira, hogy tavaly ősszel arra ébredtünk: kétféle székelyföldi termék van, de egyiket sem sikerül megfelelő módon népszerűsíteni.