Politikai viták áldozatává válik a székelyföldi termék? — Farcádi Botond

2010. február 11., csütörtök, Gazdaság

Óriási lehetőség előtt állnak a székelyföldi termelők: a magyarországi Cora üzletlánc május elején székelyföldi hetet rendez: helyi termékeket lehet majd népszerűsíteni, a siker pedig jelentős megrendeléseket eredményezhet. Ehhez azonban mindenekelőtt az szükségeltetik, hogy a székelyföldi termék védjegy ügyében egyezségre jussanak a felek, akik eddig egymás ellen áskálódtak, olyannyira, hogy tavaly ősszel arra ébredtünk: kétféle székelyföldi termék van, de egyiket sem sikerül megfelelő módon népszerűsíteni.

A Gazda Zoltán vezette Székelyföldi Termék Egyesület tavaly a nemzetközi szabadalmi hivatalnál védte le a Székelyföldi termék védjegyet, lakossági fórumot szerveztek ez ügyben, az egyesületet bejegyezték a bíróságon, kiválasztották a logót is, mely a székely zászló színeire épül. Az akció mégsem indult be, közben ugyanis Borboly Csaba kezdeményezésére Hargita Megye Tanácsa is levédette a székelyföldi márkanevet — nem a nemzetközi, hanem az országos szabadalmi hivatalnál. Ők is előálltak egy logótervvel: ez piros és fekete színekre épül.

Tavaly, amikor kiderült, hogy két párhuzamos kezdeményezésnek vagyunk tanúi, Borboly Csaba azt állította, nem tudnak a Székelyföldi Termék Egyesület által kezdeményezett levédésről. Mindkét fél hangsúlyozta azonban: nyitottak a tárgyalásokra. Az egyeztetések el is kezdődtek, előbb Csíkszeredában, majd december 14-én Sepsiszentgyörgyön találkoztak, és létre is jött egy szóbeli egyezség, hogy a két kezdeményezést egy mederbe terelik. A várt jogi lépések azonban elmaradtak, így továbbra is két per folyik az ügyben: a Székelyföldi Termék Egyesület ugyanis szellemi tőke eltulajdonítása miatt emelt panaszt Hargita Megye Tanácsa ellen, ez utóbbi pedig a nemzetközi szabadalmi hivatalnál nyújtott be óvást Gazda Zoltánék akciója ellen.

A témát legutóbb Borboly Csaba vetette fel Sepsiszentgyörgyön, amikor a két megye közötti együttműködésről tartott sajtótájékoztatóján a Háromszék kérdésére kifejtette: a szóbeli egyezséget hamarosan írásbeli megállapodásban rögzítik, az együttműködés próbája lehet a Cora üzletlánc által szervezett akció. Gazda Zoltán a Há­romszék érdeklődésére megerősítette Borboly kijelentését, hangsúlyozva: az egyeztetést a Hargita megyei tanácselnök kezdeményezte, a decemberi sepsiszentgyörgyi találkozó óta azonban érdemi előremozdulás nem történt, pedig abban is megállapodtak, hogy Hargita Megye Tanácsa visszavonja az óvást, ezt követően pedig a Székelyföldi Termék Egyesület is visszavonná a feljelentést. Ez utóbbi ügyben egyébként már két tárgyalás volt, a következő márciusban esedékes, a nemzetközi szabadalmi hivatal pedig e hónapban dönt a Hargita megyei önkormányzat által benyújtott óvásról.

Gazda elmondta még: abban is megegyeztek, hogy a meglévő egyesületet bővítik paritásos alapon, hogy abba Hargita Megye Tanácsa és más székelyföldi, Maros megyei partnerek is beléphessenek. A termékekre a Székelyföldi Termék Egyesület által kiválasztott arany-kék színekre alapozott logó kerülne. Nagyszabású reklámkampányra is készülnek: számos bannert előkészítettek már, környezetbarát, Székelyföldi terméket viszek feliratú zacskókat gyártottak, számítanak a média támogatására is.

Mindez azonban jelenleg azon múlik, sikerül-e írásban is rögzíteni az egyezséget, lezárni a jogi vitákat. Gazda Zoltán szerint a vállalkozók körében van érdeklődés a kezdeményezés iránt, az elmúlt időszak vitái azonban bizonytalanságot gerjesztettek, amely egyre nagyobbá válik. Jelenleg többek között a Meotis, a Bertikris, a Modern House, az ErPék Ind., a T3 Kiadó, a Váncsa Multipast, a Diószegi-pékséget üzemeltető Madexport tagja az egyesületnek. A tervek szerint azonban bővülne a kör, szaktestületek alakulnának, rögzítenék a kritériumrendszert a márkanév elnyerésére, független szakértőket vonnának be ennek érdekében, Hargita Megye Tanácsa jelentős anyagi támogatást is ígért.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-02-11: Közélet - x:

Emlékezzék ön is! — Sylvester Lajos

A Kaláka Könyvkiadó Háromszéki nekigyürkőzés című felhívására szerkesztőségünkbe számos visszaemlékezés érkezett az 1989-es székelyföldi fordulat eseményeiről. Tekintettel a beérkezett anyag bőségére és a kötet terjedelmi korlátozottságára, az eseményeket most csak 1990. március végéig áll módunkban az időszak négy legnagyobb közösségi élménye köré csoportosítva nyomon követni. (A tulajdonképpeni ’89-es fordulat, a ’90. februári gyertyás tüntetéssorozat a teljes körű magyar iskolai oktatásért, 1990. március 15. megünneplése és Marosvásárhely véres vasárnapjának háromszéki visszhangja.)
2010-02-11: Gazdaság - x:

Vállalkozási csapda (Jegyzet) — Fekete Réka

Mondják, hogy válságidőben csak a nagyon bátrak és az ügyeskedők kezdenek új vállalkozásba. Az első kategóriába kétféle üzletember tartozik, az egyik valóban bátor, a másiknak hízott bankszámlái adják a többletet a vállalkozási merszhez.