JegyzetVállalkozási csapda — Fekete Réka

2010. február 11., csütörtök, Gazdaság

Mondják, hogy válságidőben csak a nagyon bátrak és az ügyeskedők kezdenek új vállalkozásba. Az első kategóriába kétféle üzletember tartozik, az egyik valóban bátor, a másiknak hízott bankszámlái adják a többletet a vállalkozási merszhez.

A második csoportot is kétféle típus alkotja, az egyik lesi, hogy hol mondanak csődöt, és rácsap az olcsó üzletre, a másik okosan behúzza a féket, és tartaléklángon kivárja, amíg a lejtő dőlésszöge megfordul.

Kies hazánkban ugyan megtalálható az ügyeskedők színes skálája, egy dologban mégsem tudjuk felvenni a versenyt a nyugati vállalkozói világgal. Nekünk nincs már hova keletebbre menni, így is eléggé ott vagyunk, míg a nyugati munkaadó még tőlünk is könnyen tovalibben, ha olcsóbb munkaerőt lát. Ilyen példa van, nem is egy, amiről szólni akarunk ellenben rajtunk is csattanthat.

Tízmillió eurós beruházással jött, nadrágok millióit állította elő, majd nyolc év után fontolóra vette: költöztesse gyárát még keletebbre, ahol egy pengő költséggel állítja elő a kétszárú ruhadarabokat, és eladja tízért, húszért — vagy kínálja inkább gyárát eladásra, hajtsa be a beruházás eddig meg nem térült szeletét, és majd csak akkor hagyja teljesen magára az egykori leányvállalatot, vagyis vonuljon vissza a megrendelésekkel és a biztos eladással, amikor egy bani ráfizetést sem könyvelhet el. Sepsiszentgyörgyi gyára esetében a németországi Leineweber GmbH ez utóbbit választotta, s bár hitelt is biztosított az új tulajdonosnak adósságai törlesztésére, nem biztos, hogy mindezt azért tette, hogy hatszáz alkalmazott ne kerüljön az utcára. Az új tulajdonosnak ellenben ezt is szem előtt kell tartania, ha ebben a városban kíván továbbra is tisztességben élni, kérdés ellenben, hogy a világpiaci történések kit mennyire kényszerítenek térdre, illetve ki hogyan jut ki a még mindig lefelé tartó gazdasági válságból.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-02-11: Gazdaság - x:

Politikai viták áldozatává válik a székelyföldi termék? — Farcádi Botond

Óriási lehetőség előtt állnak a székelyföldi termelők: a magyarországi Cora üzletlánc május elején székelyföldi hetet rendez: helyi termékeket lehet majd népszerűsíteni, a siker pedig jelentős megrendeléseket eredményezhet. Ehhez azonban mindenekelőtt az szükségeltetik, hogy a székelyföldi termék védjegy ügyében egyezségre jussanak a felek, akik eddig egymás ellen áskálódtak, olyannyira, hogy tavaly ősszel arra ébredtünk: kétféle székelyföldi termék van, de egyiket sem sikerül megfelelő módon népszerűsíteni.
2010-02-11: Gazdaság - x:

Szenvedélyes emberek szép kisállatokkal — Mózes László

Nem nyereségvágyból, hanem szenvedélyből foglalkoznak fajbaromfi- és kisállattartással azok a gazdák, tenyésztők, akik a hét végén Sepsiszentgyörgy új sportcsarnokában bemutatták a számos látogatót, sok gyermeket vonzó, apró fajállatot. Cséplő Jánosnak, a Háromszéki Kisállattenyésztők Egyesülete alelnökének nyugdíjasként is lételeme ez a tevékenység, már gyermekkora óta foglalkozik vele.