Szlovákiának vissza kell vonnia államnyelvtörvényét

2010. február 11., csütörtök, Világfigyelő

A fideszes Németh Zsolt szerint a szlovák államnyelvtörvény ügyében mindaddig nem születhet megnyugtató megoldás, ameddig Pozsony vissza nem vonja a jelenlegi jogszabályt. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának fideszes elnöke ezt a Knut Vollebaekkel, az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosával folytatott megbeszélése után mondta tegnap újságíróknak Budapesten. A kérdésben hosszú távú rendezést az jelenthet, ha a szlovák állam új megoldást keres az államnyelvtörvény és a kisebbségi nyelvhasználati törvény közötti egyensúly felállítására — hangsúlyozta a politikus.

Az ellenzéki képviselő szerint a főbiztos arról tájékoztatta őt, hogy mindaddig nem fejezi be a törvény körüli közvetítői munkáját, ameddig megnyugtató megoldás nem születik a felvidéki magyarság nyelvi jogi problémájára. Németh Zsolt arra számít, hogy erre — a nyári szlovákiai választások miatt — akár fél évnél is többet kell várni. A nyelvtörvény sajnálatos módon a szlovákiai választási kampány eseményeibe illeszkedik, a jogszabály az elmúlt években egyre inkább kibontakozó magyarellenesség egyik állomása — fejtette ki Németh Zsolt.

Megjegyezte: a ,,határtalan hungarofóbia" a szlovák kormányzat szintjén sem akar enyhülni, amit az is mutat, hogy a Szlovák Nemzeti Párt a közelmúltban két újabb nacionalista javaslatot nyújtott be a szlovák parlamentnek. Az úgynevezett lojalitási törvényjavaslat azt indítványozza, hogy a magyar kisiskolásoknak minden hét elején el kelljen énekelniük a szlovák himnuszt, míg a másik, Cirill és Metód néven is emlegetett előterjesztés megszüntetné az önkormányzatok beleszólási jogát az emlékmű- és szoborállításba — fűzte hozzá a képviselő.

Németh Zsolt elmondása szerint a találkozón egyet nem értését fejezte ki Knut Vollebaeknek azzal a kijelentésével kapcsolatban, hogy a szlovák államnyelvtörvény nem ütközik a nemzetközi normákba. A fideszes politikus úgy látja, hogy a jogszabály egyértelműen sérti a nemzetközi normákat, szerinte ezt támasztja alá az Európai Unió jogi segélyszolgálatának közelmúltban megfogalmazott véleménye is, amely diszkriminatívnak minősíti a törvényt. A fideszes politikus arról is beszélt, hogy pártja támogatja azt az alapot, amelyet a magyar kormány a jogsérelmet szenvedő felvidéki magyarok számára hozott létre. Németh Zsolt szerint ez az intézkedés nincs ellentétben a nemzetközi joggal, Magyarországon pedig politikai konszenzus alakult ki körülötte.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-02-11: Gazdaság - x:

Szenvedélyes emberek szép kisállatokkal — Mózes László

Nem nyereségvágyból, hanem szenvedélyből foglalkoznak fajbaromfi- és kisállattartással azok a gazdák, tenyésztők, akik a hét végén Sepsiszentgyörgy új sportcsarnokában bemutatták a számos látogatót, sok gyermeket vonzó, apró fajállatot. Cséplő Jánosnak, a Háromszéki Kisállattenyésztők Egyesülete alelnökének nyugdíjasként is lételeme ez a tevékenység, már gyermekkora óta foglalkozik vele.
2010-02-11: Világfigyelő - x:

Felvidéken külön indulnak a magyar pártok

Önállóan indulnak a legfőbb szlovákiai pártok a június 12-re kiírt parlamenti választáson. A legnagyobb ellenzéki párt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), illetve a parlamenten kívüli Szabadság és Szolidaritás (SaS) tárgyalásai a választási koalícióról kedden késő este megállapodás nélkül végződtek.