Röviden — Mózes László

2010. február 11., csütörtök, Világfigyelő
Bajnai az anyanyelvhasználatról

Bajnai Gordon szerint a kisebbségek jogai, az anyanyelvhasználat ,,nem lehet a belpolitikai küzdelmek túsza" Szlovákiában. A miniszterelnök az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségi főbiztosával, Knut Vollebaekkel folytatott tegnapi budapesti megbeszélésen reményét fejezte ki, hogy a főbiztos pozsonyi tárgyalásai eredményeként megindulhat a szlovák államnyelv és a kisebbségi nyelvhasználat védelme között megbomlott egyensúly visszaállítása.

Orbán halálát kívánja egy MSZP-s jelölt

Orbán Viktor Fidesz-elnök halálát kívánja Oroszvári Péter, az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje, a Societas elnökhelyettese — mondta a fideszes Ágh Péter tegnap Budapesten egy Facebook-bejegyzésre hivatkozva. Követelik az MSZP elhatárolódását és Oroszvári visszaléptetését a jelöltségtől. A Fidelitas elnökének sajtótájékoztatóján kiosztott másolat szerint Oroszvári Péter kedden a következő bejegyzést tette a közösségi portálon: ,,Mennyei Atyám! Miután az elmúlt esztendőben kedvenc zenészemet, Michael Jacksont, kedvenc színészemet, Patrick Swayzet, kedvenc színésznőmet, Farrah Fawcettet és kedvenc írómat, Mario Benedettit magadhoz vetted, szeretném tudatni Veled, hogy kedvenc politikusom Orbán Viktor, és már február közepe van!!!" Ágh Péter közölte: követelik, hogy az MSZP azonnal határolódjon el Oroszvári Pétertől, kérjen bocsánatot, és léptesse vissza a jelöltet. Városi vándorviccnek nevezte a Fidesz elnökéről szóló facebookos bejegyzését Oroszvári Péter az MTI kérdésére.

Lemondásra szólítják fel Timosenkót

Viktor Janukovics, az ukrajnai elnökválasztás győztese tegnap felszólította Julija Timosenko miniszterelnököt (felvételünk), mondjon le. Erre a válság elkerülése érdekében van szükség — mondta. Hangoztatta, hogy kormánya kapcsolatrendszerében prioritást élvez ugyan az Oroszországhoz és az egykori Szovjetunió tagállamaihoz fűződő viszony, Ukrajnának azonban a gazdaság stabilizálása érdekében Keletről és Nyugatról egyaránt segítségre van szüksége. Viktor Janukovics a szavazatok 48,95 százalékát, míg ellenlábasa, Julija Timosenko 45,47 százalékát kapta, hátránya 3,48 százalék, azaz közel 880 000 szavazat.

Tadic Kasza Józseffel tárgyalt

Boris Tadic szerb államfő fogadta Kasza Józsefet, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tiszteletbeli elnökét egy nappal a szerbiai magyar politikus pártfegyelmi tárgyalása előtt. Mint a magyar politikus tegnap elmondta, nem a VMSZ és a Tadic vezette Demokrata Párt viszonyáról, az abban keletkezett feszülségről tárgyaltak, hanem főleg Szabadka fejlődéséről, és azon belül is a Népszínház rekonstrukciójáról. Kasza József a szerb és magyar tagozatból álló színház igazgatótanácsának elnöke, s ebben a minőségében egyik fő irányítója a Szabadka központjában álló patinás színházépület már több éve tartó rekonstrukciójának.

Sztrájkhullám Görögországban

Tegnap reggel megkezdődtek a sztrájkok Görögországban a kormány tervezett bérbefagyasztása és adóváltoztatásai ellen. Több ezer közalkalmazott nem vette fel a munkát, ami hatással van több tucat állami intézmény és kórház működésére is. A sztrájkhoz csatlakoztak a reptéri légiirányítók is, emiatt megbénult a légi forgalom az athéni nemzetközi repülőtéren. A görög kormány kedden jelentette be, hogy az állami szektorban befagyasztja a béreket, valamint megreformálja a görög adórendszert annak érdekében, hogy növelje az állami bevételeket és csökkentse az államháztartás hiányát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-02-11: Világfigyelő - x:

Kedvenc (Sarkos szavak) — György Attila

Fogózzanak meg: kezd nékem kedvemre való ember lenni ez a Ján Slota.
2010-02-11: Közélet - x:

Háromszéken megvárják az új oktatási törvényt (Elbocsátás a tanügyben) — Fekete Réka

Egyes megyékben évek óta keresik a megoldást, miként lehet ésszerűsíteni az óvodai és iskolai hálózatot, de megyénket nem éri sokkszerűen az alkalmazottak létszámának csökkentésére vonatkozó jogszabály ― összegezhető a főtanfelügyelő álláspontja arra vonatkozóan, hogy a kormány által elrendelt tanügyi elbocsátással Háromszéken 221 katedrát kell leépíteni. Keresztély Irma elmondta, a pluszórák elvonásával, a kezdő osztályok számának csökkentésével és a kis létszámú osztályok összevonásával eddig száznegyvenhárom állást számoltak fel, ami nem egyenlő ugyanennyi pedagógus munkahelyének megszűnésével, mert voltak, akik két normát tanítottak, illetve a helyettesítőként oktatónak egy tanévre szól a szerződése.