Elbocsátás a tanügybenHáromszéken megvárják az új oktatási törvényt — Fekete Réka

2010. február 11., csütörtök, Közélet

Egyes megyékben évek óta keresik a megoldást, miként lehet ésszerűsíteni az óvodai és iskolai hálózatot, de megyénket nem éri sokkszerűen az alkalmazottak létszámának csökkentésére vonatkozó jogszabály ― összegezhető a főtanfelügyelő álláspontja arra vonatkozóan, hogy a kormány által elrendelt tanügyi elbocsátással Háromszéken 221 katedrát kell leépíteni. Keresztély Irma elmondta, a pluszórák elvonásával, a kezdő osztályok számának csökkentésével és a kis létszámú osztályok összevonásával eddig száznegyvenhárom állást számoltak fel, ami nem egyenlő ugyanennyi pedagógus munkahelyének megszűnésével, mert voltak, akik két normát tanítottak, illetve a helyettesítőként oktatónak egy tanévre szól a szerződése.

Még közel nyolcvan katedra sorsa van megpecsételve, ezek felszámolásával a tanfelügyelőség megvárja az új oktatási törvényt, amelynek elfogadását a kormány sürgeti, és majd annak szellemében csökkentené az iskolai pénzügyi központok számát, elsősorban Sepsiszentgyörgyön és Kézivásárhelyen, ahol Keresztély Irma szerint túlméretezett az iskolahálózat.

A főtanfelügyelő úgy véli, a fejkvóta szerinti finanszírozás még előnyére is válhat megyénknek, mert az oktatási miniszter minap Nagyszebenben a kisebbségi oktatás támogatását ígérte, ami Háromszék lakosságát kétszeresen érinthetné, mivel országos vonatkozásban az itt élő magyarság található kisebbségben, helyi szinten pedig a románság.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-02-11: Világfigyelő - x:

Röviden — Mózes László

Bajnai az anyanyelvhasználatról
Bajnai Gordon szerint a kisebbségek jogai, az anyanyelvhasználat ,,nem lehet a belpolitikai küzdelmek túsza" Szlovákiában. A miniszterelnök az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségi főbiztosával, Knut Vollebaekkel folytatott tegnapi budapesti megbeszélésen reményét fejezte ki, hogy a főbiztos pozsonyi tárgyalásai eredményeként megindulhat a szlovák államnyelv és a kisebbségi nyelvhasználat védelme között megbomlott egyensúly visszaállítása.
2010-02-11: Közélet - x:

Uzoni kilátástalanságok (Mit hoz majd a kvótarendszer) — Kisgyörgy Zoltán

Az uzoni központi iskola
Bár gazdaságilag nehéz év elé néz a nagyközség iskolája, jó hír, hogy idén is számíthat az önkormányzat anyagi támogatására. Erre az esztendőre biztosított a tüzelőanyag, az épületek többsége jó vagy nagyon jó állapotban. A központi iskolában ebben az évben fejezték be az épületek egy részének teljes modernizálását és bővítését. Megnyugtató, hogy minden egységben képzett pedagógusok tanítanak, megfelelő szintű oktatást-nevelést nyújtanak, beleértve az osztatlan osztályokat is.