Mit hoz majd a kvótarendszerUzoni kilátástalanságok — Kisgyörgy Zoltán

2010. február 11., csütörtök, Közélet

Az uzoni központi iskola

Bár gazdaságilag nehéz év elé néz a nagyközség iskolája, jó hír, hogy idén is számíthat az önkormányzat anyagi támogatására. Erre az esztendőre biztosított a tüzelőanyag, az épületek többsége jó vagy nagyon jó állapotban. A központi iskolában ebben az évben fejezték be az épületek egy részének teljes modernizálását és bővítését. Megnyugtató, hogy minden egységben képzett pedagógusok tanítanak, megfelelő szintű oktatást-nevelést nyújtanak, beleértve az osztatlan osztályokat is.

— Milyenek a kvótarendszer pillanatnyi helyi kilátásai annak tudatában, hogy utólagos változásokra is lehet számítani? — kérdeztük Szabó Margit igazgatótól.

— Egyelőre még elég sok a megválaszolatlan kérdés. Az uzoni iskolaközpont fizetésalapja a kvótarendszer függvé­nyében, számításaink szerint, a jelenlegi alkalmazottak fizetésének 90 százalékát biztosítaná a 2010. évben. Amennyiben a rendszer nem szenved további változásokat, év végéig át kell szerveznünk.

— Javasolnunk kell a lisznyópataki iskola felszámolását, ahol jelenleg csak három gyerek tanul — magyarázta Szabó Margit. A gyerekeknek az iskolaközpontba való szállítása nem okozna nehézséget, ugyanis az iskolabusz amúgy is szállítja Lisznyópatakról a gimnázium alsó tagozatosait. Amennyiben radikálisabb változtatások jönnének közbe, további átszervezésekre is sort kell keríteni.

Az iskola vezetősége által elvégzett számítások szerint a címzetes tanerőket nem érinti a leépítési hullám — hangzott egyelőre az igazgató megnyugtató véleménye. Ha erre kerülne a sor, akkor a nem címzetes tanerőket érintené, ugyanis nem tudnak majd folytonosságot biztosítani minden tanerő számára. A gyermeklétszám jelenleg enyhén csökkenő tendenciát mutat a falvakban az előző évekhez viszonyítva, viszont növekedett az iskolaközpontban tanuló gyerekek létszáma.

— Sajnos, nem annyira pozitív a jövőkép — fejezte be az igazgató. — Lehetséges, hogy ily módon a kisebb falvakban megszűnnek I—IV. osztályok, óvodai csoportok is. A második félévre ezért minden egységben szülői értekezletet terveztünk, és szeretnénk meggyőzni a szülőket arról, hogy nem feltétlenül indokolt és nem a legjobb megoldás a kisiskolások ingáztatása.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-02-11: Közélet - x:

Háromszéken megvárják az új oktatási törvényt (Elbocsátás a tanügyben) — Fekete Réka

Egyes megyékben évek óta keresik a megoldást, miként lehet ésszerűsíteni az óvodai és iskolai hálózatot, de megyénket nem éri sokkszerűen az alkalmazottak létszámának csökkentésére vonatkozó jogszabály ― összegezhető a főtanfelügyelő álláspontja arra vonatkozóan, hogy a kormány által elrendelt tanügyi elbocsátással Háromszéken 221 katedrát kell leépíteni. Keresztély Irma elmondta, a pluszórák elvonásával, a kezdő osztályok számának csökkentésével és a kis létszámú osztályok összevonásával eddig száznegyvenhárom állást számoltak fel, ami nem egyenlő ugyanennyi pedagógus munkahelyének megszűnésével, mert voltak, akik két normát tanítottak, illetve a helyettesítőként oktatónak egy tanévre szól a szerződése.
2010-02-11: Közélet - x:

Első emlékállítás Kónya Ádámnak — Váry O. Péter

Kónya Éva és Antal Árpád András leleplezi a névtáblát
Egykori kollegájuk iránti tiszteletük jeléül a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tagjai állva szavazták meg tegnapi ünnepi ülésük egyetlen napirendi pontját: a városi művelődési ház elnevezését Kónya Ádámról, ki a város közművelődési életében kimagasló, sőt, vezető szerepet játszott — miként a névadást kezdeményező Ferencz Csaba indoklásában kifejtette.