Első emlékállítás Kónya Ádámnak — Váry O. Péter

2010. február 11., csütörtök, Közélet

Kónya Éva és Antal Árpád András leleplezi a névtáblát

Egykori kollegájuk iránti tiszteletük jeléül a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tagjai állva szavazták meg tegnapi ünnepi ülésük egyetlen napirendi pontját: a városi művelődési ház elnevezését Kónya Ádámról, ki a város közművelődési életében kimagasló, sőt, vezető szerepet játszott — miként a névadást kezdeményező Ferencz Csaba indoklásában kifejtette.

A rövid tanácsülést követően a városi képviselők átvonultak a művelődési házhoz, hol a néhai Kónya Ádám tisztelői várták az ünnepség kezdetét. Azt a múltat idézzük, melynek üzenetét csak előre tekintve érthetjük meg — kezdte Klárik Attila az ünnepi beszédek sorát. Szellemi vezetőnek, fáklyavivőnek nevezte Kónya Ádámot, majd kiemelte: nem csupán a névadásról szól az ünnepség, hanem — mert a név kötelez — Sepsiszentgyörgy kulturális életének irányt mutató alkalom is egyben. László Károly színművész készülő könyvéből az Ádi bácsiról szóló részekből olvasott fel, illetve a leginkább lexikális tudásáról közismert Kónya Ádám kevésbé ismert oldalait, a komédiást, a játékost elevenítette fel. Ferencz Csaba a névadás felelősségéről szólva felemlí­tette, e téren is maradt még tennivaló, a Kónya Ádám kezdeményezte folyamatot megszakítani nem szabad, s folytatni csak az őáltala felállított mérce szerint érdemes. Cserey Zoltán a kollégára, barátra, eszmetársra emlékezve felidézte Kónya Ádám sokoldalúságát, minden iránti érdeklődését, kultúrtörténeti és kultúrpolitikai munkásságát, hivatástudatát. Habár a mondás szerint senki sem pótolhatatlan, Kónya Ádám mégis az, de legalábbis nélkülözhetetlen, vallotta meg, s hozzátette: a tegnapi névadás remélhetőleg csak a kezdet, Kónya Ádám megérdemelné, hogy róla utcát is elnevezzenek Sepsiszentgyörgyön. A városi művelődési ház új névtábláját a névadó özvegye, Kónya Éva és a város polgármestere, Antal Árpád András leplezte le, majd a Kónya Ádám Művelődési Háznak az ünnepség folyamán is közreműködő kórusa és a részt vevők közösen a székely himnuszt énekelték el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-02-11: Közélet - x:

Uzoni kilátástalanságok (Mit hoz majd a kvótarendszer) — Kisgyörgy Zoltán

Az uzoni központi iskola
Bár gazdaságilag nehéz év elé néz a nagyközség iskolája, jó hír, hogy idén is számíthat az önkormányzat anyagi támogatására. Erre az esztendőre biztosított a tüzelőanyag, az épületek többsége jó vagy nagyon jó állapotban. A központi iskolában ebben az évben fejezték be az épületek egy részének teljes modernizálását és bővítését. Megnyugtató, hogy minden egységben képzett pedagógusok tanítanak, megfelelő szintű oktatást-nevelést nyújtanak, beleértve az osztatlan osztályokat is.
2010-02-11: Máról holnapra - x:

Termékcsata egység és kétségek között — Csinta Samu

Úgy tűnik, erőteljes rajtra nyílik esélye a székelyföldi termék elismerését és bevezetését célzó akciósorozatnak: május elején a magyarországi Cora üzletlánc vásárlói megismerkedhetnek a székelyföldi vállalkozók munkájának gyümölcsével. Hogy lesz-e tolongás, azt ma még csak valószínűsíteni lehet, a lehetőségről ugyanis legfeljebb informálisan értesülhettek ez idáig az érintettek. Ismerve a hasonló léptékű nagyáruházakba való bekerülés keserves és költséges folyamatát, aligha akad olyan vállalkozó, aki ne élne a kínálkozó lehetőséggel. A magyarországi érdeklődés is borítékolható, hasonló akciók esetén ugyanis nem elhanyagolható a fogadtatás emocionális töltete sem.